Goudhandelaar doet boekje open

Als aandeelhouder van Goud999 beschouw ik mezelf een beetje als een insider in de edelmetaalsector en ik wil die kennis graag met jou als lezer delen. 
Laten we eens beginnen met hoe de handel in edelmetaal werkt, want daar zijn toch wel wat misverstanden over.

Een handelaar is steeds bereid om edelmetaal te kopen én te verkopen.
Je kan dus op éénder welk moment goud, zilver, platina, … aan- of verkopen via Goud999. 

Ook als je je edelmetaal gekocht hebt via een andere handelaar, kan je dit bij Goud999 aanbieden en een faire prijs ontvangen.
Over faire prijzen gesproken, hoe komen deze nu tot stand?
Een handelaar zal edelmetaal aan je verkopen tegen een prijs die een bepaald percentage boven de spotprijs ligt.

De spotprijs is de prijs die je eigenlijk overal online kan vinden.
Goud999 kan natuurlijk geen edelmetaal aan spotprijs aankopen maar moet dit ook via een groothandel kopen aan een prijs die een beetje boven de spotprijs ligt.
Goud999 (en andere handelaren) tellen dan zelf weer een kleine marge boven die aankoopprijs. 
Deze marge kan je beschouwen als de omzet van de handelaar en dient om de huur, personeel, verzekeringen, … enz te betalen. 
(en als je voldoende volumes draait, blijft er aan het einde van het jaar ook wat winst over)
Als je edelmetaal verkoopt, krijg je eigenlijk het omgekeerde stramien. Goud999 zal je een prijs bieden die een beetje onder de spotprijs ligt en dit edelmetaal vervolgens aan de groothandelaar aanbieden.
Concreet: een zilverbaar kost momenteel 1541 euro voor 100 ounces. Als je 10 baren koopt, krijg je ze voor 1514 euro per baar. (of 15,14 euro per ounce).
De huidige spotprijs bedraagt 14,57 euro per ounce. 

Via Goud999 koop je op dit moment dus zilver tegen een prijs die 3,9% boven de spotprijs ligt. 
Dit is momenteel -voor zover ik kan zien- de laagste prijs in heel de Benelux. 

Je kan dus nergens een ounce zilver kopen aan een lagere prijs dan de prijs die Goud999 aanbiedt voor deze zilverbaren.
En ook de verkoopprijzen die Goud999 hanteert, zijn de beste prijzen in de sector.

Je kan deze zilverbaar aanbieden en 1446 euro voor ontvangen.
Een belegger die nu goed oplet, zal opmerken dat als hij een zilverbaar koopt voor 1514 euro en deze meteen weer aan Goud999 te koop aanbiedt, hij een verlies van 4,5% incasseert.
Die 4,5% is de prijs die je betaalt om edelmetaal zelf in handen te krijgen. 
Het spreekt voor zich dat je zo’n investering niet doet voor 3 maanden. Wie investeert in fysiek edelmetaal heeft gewoonlijk een horizon van meerdere jaren.
Bovendien worden de marges vaak bepaald in centen in plaats van procenten. De 69 euro verschil die je momenteel hebt op een baar, blijft min of meer 69 euro … ook als de prijs straks drie keer zo hoog zou noteren. 
Als die zilverbaar straks 4500 euro kost, vertegenwoordigt die marge nog amper 1,5% van de prijs per baar. Op dat moment ligt er niemand van wakker.
Laat je dus niet afschrikken door deze verschillen tussen aan- en verkoop, en laat dit zeker geen reden zijn om fysiek edelmetaal te mijden!
Een ETF of andere papieren beloftes mogen dan wel een goedkoper alternatief lijken, maar kunnen wel eens uitdraaien op een enorme duurkoop als puntje bij paaltje komt.
Dit soort papieren claims bieden je hooguit exposure richting de goudprijs maar contractueel bieden ze geen garantie op het onderliggende goud zelf.
Ik koop net edelmetaal omdat ik mij zorgen maak over de stabiliteit van het financieel systeem en dan wil ik dat het edelmetaal wordt opgeslagen op mijn naam. 100% allocated.
100% allocated betekent dat ik de enige partij ben die juridisch aanspraak kan maken op die specifieke baar edelmetaal.
Vergelijk dat maar ééns met het papieren edelmetaal, dat per definitie unallocated is. In sommige gevallen zijn er 100 beleggers die recht menen te hebben op diezelfde baar edelmetaal. 
Is dat het soort edelmetaal dat je wil bezitten?
Voor mij is het antwoord overduidelijk “NEE” en de reden waarom ik al mijn edelmetaal in fysieke vorm bezit.
Nog even terug naar die zilverbaar. 
De scherpste prijs is momenteel 15,14 euro per ounce als je per 1000 ounces koopt. 
Zo’n baar is eigenlijk alleen maar interessant als je deze 100% allocated laat opslaan door de goudhandelaar. Dat is namelijk de enige manier om de BTW te vermijden. 

Wil je die baar graag mee naar huis nemen, dan komt er 21% BTW bovenop en dat is absoluut niet te adviseren.
In dat geval koop je beter zilveren munten, waar de BTW weer niet van toepassing is.
Die munten noteren echter steeds met een premie ten opzichte van de spotprijs. Een philharmoniker kost momenteel bijvoorbeeld 17,14 euro. Dat is 2 euro meer. 

In principe kan je die 2 euro weer recuperen als je straks deze munten weer verkoopt. Die 2 euro is een beetje de kostprijs voor het slaan van de zilveren munten en redelijk typisch. 
Maar wie met zijn investering zoveel mogelijk grammen zilver wil verwerven, kiest dus best voor de zilverbaren. 
Voor 15.140 euro heb je 1.000 ounces. Ga je naar de zilveren munten, dan koop je voor die 15.140 euro slechts 883 ounces. 
In het verleden heb ik steeds de monsterbox naar voor geschoven als de beste manier om zilver te verwerven. De reden hiervoor was dat de meeste kopers toen kozen voor eigen opslag. 
Nu Goud999 echter een goede reputatie heeft opgebouwd in de markt, wordt er steeds meer gekozen voor de optie om het edelmetaal te laten opslaan en in dat geval zijn de baren weer wat aantrekkelijker.
Dus de keuze voor de monsterbox of de zilverbaren hangt eigenlijk een beetje af van de beslissing of je kiest voor eigen opslag.

Wil je zilver zelf opslaan?
Koop dan hier je monsterbox

Wil je zilver 100% allocated in opslag?
Koop dan hier je zilverbaren

groeten,
Maarten Verheyen