In India is de goudimport naar het hoogste niveau gestegen sinds 2014. In het eerste kwartaal van 2017 voerde India 270,1 ton goud in. Dit terwijl dat dezelfde periode in 2016 slechts 127,4 ton was.
Het betreft dus een verdubbeling van de import.
Het is ook het meest sinds het vierde kwartaal van 2014, toen er 279,5 ton werd ingevoerd.
Ook China kende overigens een stijging in de import van goud, daar met 8 procent.
India, de nummer twee goudconsument ter wereld, stijgt dus ook dubbel zo hard in vergelijking met China, de nummer een goudconsument ter wereld.
Volgens de World Gold Council (WGC) is daarnaast ook de binnenlandse vraag met 15 procent gestegen tot 123,5 ton.
PR Somasundaram, directeur van WGC India, denkt dat daarmee het gehele jaar uit zou kunnen komen op een goudconsumptie tussen de 650 en 750 ton.
De goudconsumptie in India deed vorig jaar haar laagste punt aan in 7 jaar tijd, met slechts 666,1 ton. De import daalde zelfs met 39 procent tot 557,7 ton.
Dit nadat kopers de uitgaven aan sieraden verminderden wegens hogere prijzen, de overheidsmaatregelen om de transparantie in het financiële systeem te vergroten en de implementatie van nieuwe regelgeving om het gebruik en misbruik van zwart geld in te dammen.
Met de import in het eerste kwartaal van 2017 komt men dus al op de helft van de gehele goudimport van 2016.
Juweliers kochten veel goud aan om op voorraad te hebben in anticipatie op een verhoogde vraag naar gouden sieraden. Dit wegens het festivalseizoen dat in april begon.
De tweede helft van 2017 zal hoogstwaarschijnlijk toch een ander verhaal worden gekeken naar de Indiase goudmarkt. Directeur WGC India Somasundaram:
“There are definite speedbreakers like the uniform goods and services tax, which could interrupt this trend. The very fact that you are moving to a new form of taxation will definitely impact the bullion trade”
De goederen- en dienstbelasting, die naar verwachting vanaf juli wordt geïmplementeerd, zal meer dan twaalf (lokale) belastingen vervangen om zo tot meer uniformiteit te komen en India te verbinden.
De snelst groeiende grote economie ter wereld zal daarmee een meer gemeenschappelijke markt worden, met meer dan 1 miljard consumenten.
Hoe die wetgeving de goudmarkt gaat beïnvloeden is nog afwachten maar de behoefte aan goud zal hoogstwaarschijnlijk toch groot blijven.
De goudsmokkel is sinds 2013 niet voor niets flink gestegen, sinds de Indiase overheid de importheffing op goud heeft verhoogd tot 10 procent.
De WGC schatte voor 2016 dat er zo’n 100 tot 120 ton het land binnen is gekomen via smokkelroutes.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, Bloomberg Quint
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]