De goudprijs daalt vandaag met ongeveer 1 procent terwijl de Amerikaanse dollar stevig in het zadel zit. De vrees voor verdere economische onzekerheden wegens de coronaviruspandemie zorgt echter voor de nodige steun voor het edelmetaal.
Niet gek dan ook dat het op weg is om vandaag de maand te eindigen in het groen, waarbij het voor het zesde kwartaal op rij een stijging weet neer te zetten.
De dollar blijft vooralsnog overeind als wereldreservemunt en stijgt ten opzichte van haar belangrijkste concullega’s als de euro, de yen en andere belangrijke valuta. Goud ondervind daar hinder van. Gisteren steeg de dollar met 0,8 procent.
OANDA-analist Craig Erlam: “The combination of a strengthening dollar and better risk appetite is weighing on gold”
Handelsministers van de 20 belangrijke economieën kwamen gisteren overeen om aandelenmarkten open te houden.
Daarbij werd ook zeker gekeken naar de supply chains die er voor moeten zorgen dat vitale medische benodigdheden, apparatuur en andere essentiële goederen om de pandemie te bestrijden niet in het geding komt.
Gisteren kwamen ook sterke economische gegevens uit China, wat er voor zorgde dat beleggers meer bereid waren om risico’s te nemen.
Voor goud niet per se goed nieuws, maar het staat in dollars evengoed zo’n 6 procent hoger dan aan het begin van het kwartaal en kent een stijging van bijna 1,5 procent in deze dramatische maand.
De sterke Chinese economische data zorgden dus voor een aardige stijging in aandelenmarkten wereldwijd gisteren, maar aandelenmarkten kenden desalniettemin hun slechtste kwartaal sinds 2008 wegens de coronapandemie.
Meer dan 777.000 mensen zijn over de hele wereld ondertussen al besmet met het nieuwe virus en 37.561 zijn gestorven.
Centrale banken over de hele wereld hebben belangrijke fiscale en monetaire pakketten aangekondigd om te proberen de economische schade hierdoor te beperken. Voor goud in principe goed nieuws.
Ajay Kedia, directeur van Kedia Commodities in Mumbai: “With central banks unleashing a tsunami of quantitative easing (QE) at a time when fear is running rampant in markets and as government debts are about to explode, it seems like the perfect cocktail that could push gold back to record highs”
Niet alleen aandelenmarkten deden het slecht het afgelopen kwartaal. Los van goud gingen andere edelmetalen door het putje. Platina kende een grootste kwartaaldaling sinds 2008.
Zilver, het kleine broertje van goud, staat op het punt om het slechtste kwartaal sinds 2013 af te sluiten. Een bijzonder fenomeen, want de vraag naar het fysieke edelmetaal door particuliere beleggers is bijzonder groot.
De goud-zilverratio, de verhouding die aangeeft hoeveel ounces zilver men kan kopen voor een ounce goud, is deze maand boven de 120 gebroken.
Niet eerder was zilver zo goedkoop ten opzichte van goud, wat nog maar eens aangeeft dat wereldwijde markten zwaar onder druk staan.
Foto: Flickr