Mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika krijgen te maken met nieuwe regels waarbij mijnen voor minstens 30 procent in handen van zwarte investeerders moeten zijn.
Minister van mijnbouw Mosebenzi Zwane kondigde die nieuwe regels afgelopen donderdag aan.
Eerder lag die bepaalde eigendomsgrens voor zwarte investeerders nog op 26 procent.
De meeste mijnbouwbedrijven behaalden die 26 procent grens onder de vorige wetgeving.
Vele zwarte investeerders hebben sindsdien eieren voor hun geld gekozen en hun investering uit de ondernemingen gehaald.
Onder de nieuwe regelgeving moeten bedrijven wederom hun uiterste best gaan doen om geschikte kandidaten te vinden, en dat binnen twaalf maanden. Bedrijven zullen over een jaar aan de regels moeten voldoen.
Het gehele kunstje zal dus opnieuw geflikt moeten worden.
Ook is nu bepaald dat nieuwe mijnbouwprojecten voortaan voor 50 procent in zwart eigendom moeten zijn en dat zeker 1 procent van de omzet naar lokale gemeenschappen moet gaan.
Daarnaast zal 80 procent van de uitgaven aan mining-services uitgegeven moeten worden aan ondernemingen met een zwarte eigenaar en moet 60 procent van het senior management zwart zijn.
Afrikaanse maar ook mijnbouwbedrijven en haar investeerders in andere landen waren “not amused”.
Zij daalden allen drastisch op de aankondiging.
De mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika zijn tegenstander van de plannen en overwegen juridische stappen.
De mijnbouwindustrie is van groot belang voor Zuid-Afrika dat behoort tot een van ’s werelds grootste producenten van onder andere goud en platina.
Goudmijnbedrijven wereldwijd werden door het nieuws geraakt. Zo verloor het aan de Londense beurs genoteerde Anglo American zo’n 5 procent.
Sinds het hoogtepunt in februari verdampte voor Anglo American al sowieso meer dan 25 procent aan beurswaarde.
Zuid Afrikaanse goudproducenten werden minstens zo hard geraakt, waarbij Sibanye Gold 6,7 procent moest inleveren en AngloGold Ashanti zo’n 4,8 procent.
De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft opgeroepen tot een omvangrijke economische transformatie om zo de zwarte meerderheid in het land meer te laten delen in de economische voordelen en de inkomsten uit de mijnbouwindustrie.
Of hij daarin ook gaat slagen is de vraag aangezien Afrika in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds 2009 in een recessie belandde.
Zijn ferme houding ten opzichte van het algemene zwart-wit vraagstuk, en nu specifiek de keuze om mijnbouwbedrijven niet te hebben geconsulteerd aangaande haalbaarheid van de wetgeving, lijken vooralsnog geen vruchten af te werpen.
Bronnen: Bloomberg, CNBC, Financial Times
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]