Polyus richt zich op meer dan alleen goud om de “Russische korting”, die volgens haar de koers van het aandeel aantast, te bestrijden.
Zij gaat zich richten op de verkoop van een bijproduct van de mijnbouw: antimonium, dat gebruikt wordt in batterijen voor zowel benzine als hybride auto’s.
Polyus is van plan maximaal 15 procent van de wereldwijde productie van het metaal voor haar rekening te nemen.
Polyus, in handen van de familie van de Russische tycoon Suleiman Kerimov, gaf aan dat zij het metaal zal produceren bij haar grote Olimpiada goudproject in Rusland, dat een hoog reservegehalte bevat aan antimoonerts.
Incidenten zoals de vergiftiging van een Russische dubbelagent en zijn dochter in Londen deze maand, en de detentie door de Franse autoriteiten van miljardair Kerimov, droegen vorig jaar bij tot een “Russische korting” van aandelenkoersen van alle Russische bedrijven, aldus Polyus CEO Pavel Grachev.
Grachev: “Without the perceived risk, we cannot explain why Polyus is traded at 7.5 times Ebitda, while companies with high production costs, lower reserves, no growth history and assets in Africa are traded at 10 to 11 times Ebitda.
We are trying to expand output of existing assets as much as possible and at the same time return all free cash flow to our shareholders. We won’t spend on acquisitions. Organic growth and cutting costs is the main focus”
De Russische goudmijnbouwproducent is verder van plan aandelen uit te geven en de goudproductie op te voeren. Dat zou er vanaf volgend jaar voor kunnen zorgen dat zij tot de top vijf goudmijnbouwproducenten ter wereld zou kunnen horen.
Op het moment staat zij nog op de zevende plek, achter Barrick Gold, Newmont Mining, AngloGold Ashanti, Kinross Gold, Goldcorp en Newcrest Mining.
Die laatste twee zou Polyus binnen no time in kunnen halen. Daarnaast kent Polyus ook nog eens het hoogste dividendrendement binnen de sector.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]