Goudmijnen kunnen nu snel verdubbelen of zelfs verdrievoudigen!

Dat zijn niet onze woorden, maar die van Marc Faber. Jullie kennen hem vast wel van tv en van het befaamde Gloom, Boom en Doom Report. Marc Faber speurt de wereld af naar ondergewaardeerde opportuniteiten, en die ziet hij vandaag in goudmijnaandelen.

Ook Moneyweek ziet enorm veel mogelijkheden in de goudmijnsector. Na jaren van verschrikkelijke performance ziet niemand vandaag de goudmijnaandelen nog zitten. Ze hebben alle andere sectoren de afgelopen vier jaar geünderperformed en zelfs de meeste andere grondstoffenaandelen.

Gemiddeld zijn de goudmijnaandelen gedaald met maar liefst 75%. Dat is verschrikkelijk en op sectorniveau bijna ook ongezien. De technologie-index Nasdaq indertijd was gedaald met maar liefst 78%.

Zelfs als je kijkt naar de performance van de goudmijnaandelen tegenover het goud, dan zijn de goudmijnaandelen gehalveerd terwijl de goudprijs zelf is verdubbeld. Daar kan het dus niet aan liggen. Het probleem is met andere woorden niet de goudprijs, maar het feit dat de meeste goudmijnaandelen zijn beheerd door idioten die niets liever deden dan warranten uitgeven en hun aandeelhouders bedriegen.

De grootste problemen van de industrie hebben allemaal te maken met incompetentie. Denk aan slechte overnames, een enorm verkeerde misallocatie van kapitaal en het feit dat er veel te veel op volume wordt gefocust.

Zelfs tijdens de beste jaren van de goudprijs waren de cashflows in de sector negatief. In plaats van te kijken hoe ze de opbrengsten voor de aandeelhouders kunnen maximaliseren, zijn de managers van de goudmijnen eerder gaan kijken hoe de productie kon worden opgedreven. De gemiddelde kost voor het opdelven van goud steeg van 300 dollar in 2000 naar 1200 dollar in 2012. Gekkenwerk.

Nu de kapitaalcyclus begint te keren in het voordeel van de goudmijnaandelen, ziet het er opnieuw een pak beter uit. Je ziet bij heel veel goudmijnbedrijven dat het volledige management vervangen wordt. Degene met megalomane projecten worden er zonder pardon uit geknikkerd.

De combinatie van een extreem soepel monetair beleid, een algemene afkeer en zelfs haat van de sector en een verbeterde kapitaaldiscipline zorgen ervoor dat de goudmijnsector momenteel een van de meest ondergewaardeerde sectoren op de financiële markten is. Slimme beleggers kunnen hier dankbaar gebruik van maken. Een stevige positie in het fysieke edelmetaal blijft natuurlijk een must.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]