Het was een bijzonder slechte dag dinsdag voor de goudprijs en de mijnbouwbedrijven. Bovendien waren de Chinese markten gesloten voor de Nationale Feestdag.
Een bijkomende issue voor goudbeleggers is dat de ECB waarschijnlijk zijn maandelijkse aankopen van obligaties ter waarde van 80 miljard euro zou terugschroeven, en dat op een graduele manier, voor het QE-programma wordt stopgezet. ECB-woordvoerder Michael Steen tweette later dat het beslissingsorgaan van de centrale bank het nog niet heeft gehad over het terugschroeven van de maandelijkse obligatieaankopen.
Dat neemt niet weg dat de rentevoeten laag zullen blijven tot de inflatie de ECB-doelstelling van 2% bereikt. Dat zei althans Peter Praet.
Ook zijn de obligatiemarkten bijzonder zenuwachtig. Ze beseffen dat de positieve en ondersteunende factor van de centrale banken stilaan begint weg te ebben.
Dat wordt vertaald in stijgende rentes op obligaties.
Maar de crash van het goud gisteren met 3,3%, de grootste daling sinds september 2013, lijkt overtrokken te zijn. Beleggers lijken zich te concentreren op de verkeerde topics.
Goud heeft immers in het verleden al bewezen dat het overeind kan blijven in een periode van stijgende rentevoeten, en zelfs fors hoger kan gaan. In dat opzicht lijkt een stijging van de rentevoet geen probleem te zijn, het is eerder een kortetermijnreactie van beleggers en een perceptieprobleem.
Desalniettemin is er behoorlijk wat technische schade aangericht op de grafiek, en die moet nu worden verteerd.
Beleggers die nog cash hebben, kunnen nu goedkoper bijkopen in goud en zilver. Ook de mijnbouwers hebben een forse pandoering gehad waarbij de GDX en GDXJ trackers tot 10% kwijtspeelden.
Wie meer risico aankan, kan ook daar posities nemen of opbouwen.
[xyz-ihs snippet=”goud”]