Foto: Flickr
Egypte devalueerde gisteren haar nationale valuta – het Egyptische pond – door het los te koppelen van de dollar.
De ontkoppeling zorgde ten opzichte van de dollar uiteindelijk voor een waardevermindering van 32,2 procent, nadat het op een gegeven moment zelfs de helft minder waard was geworden.
De goudprijs in Egyptische ponden is dit jaar daarmee gestegen van ongeveer 8.500 in januari naar 17.800 pond gisteren.
Een stijging van meer dan 100 procent.
Begin deze week konden Egyptenaren nog een ounce goud kopen voor 11.400 Egyptische ponden.
Spaarders die al hun vermogen op een bankrekening hadden staan zijn dus van de één op de andere dag een gigantisch deel van hun koopkracht kwijtgeraakt.
Met de actie komt de centrale bank van het land tegemoet aan de eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om een lening van 12 miljard dollar te mogen ontvangen.
Net voor donderdagnacht begonnen zich lange rijen voor te doen bij tankstations. Dit nadat kranten en media berichtten over een nieuwe maatregel om de prijs van brandstof met 47 procent te verhogen. Het IMF wilt namelijk ook dat de subsidies op brandstof verdwijnen.
Dit was enkele uren na de bekendmaking van de centrale bank aangaande de loskoppeling.
Managing director Christine Lagarde van het IMF noemde Egypte’s historische devaluatie van haar munt gisteren een “welcome move”, die aangaf dat de Egyptische overheid serieus bezig is met het aanpakken van haar economische problemen.
IMF directrice Christine Lagarde:
“This is a welcome move given the economic circumstances. The way in which it is handled is welcomed and it’s a decision clearly that the Egyptian authorities have matured and deliberated and are putting in place for the Egyptian economy and for the Egyptian currency”
Chris Jarvis, IMF missie-chef voor Egypte, gaf in een verklaring aan dat hij er van uit gaat dat het IMF binnen de komende twee weken met meer duidelijkheid komt over de eventuele lening aan Egypte.
Het IMF mag dan in haar handen klappen, Egyptische spaarders werden keihard geraakt.
Beleggers kwamen er beter vanaf aangezien Egyptische aandelenkoersen gemiddeld 8 procent hoger gingen.
Het hervormingsprogramma van het IMF moet Egypte weer aantrekkelijk maken voor buitenlandse investeerders. Die waren erg terughoudend met investeren omdat de devaluatie van de Egyptische munt al een tijdje in de lucht hing.
De waardedaling van de munt betekent dat de importkosten zullen stijgen, maar dat tegelijkertijd de concurrentiepositie van het land gunstiger wordt. Zo wordt het voor toeristen uit het buitenland opeens een stuk goedkoper om naar Egypte op vakantie te gaan.
Het tegenovergestelde geldt natuurlijk ook.
Bronnen: Metro, Bloomberg, Market Update, Financial Times
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]