Uit een Bloomberg onderzoek van afgelopen week blijken zowel beleggers als analisten sinds december 2015 niet meer zo positief te zijn geweest over de toekomstige performance van goud als nu het geval.
Vooral opmerkelijk daaraan: sinds januari 2016, een maand later, kende goud een flinke uptrend tot half 2016.
Prestige Economics, een onafhankelijk marktonderzoeksbureau, was het tweede kwart van 2016 samen met ABN Amro de beste voorspeller van de goudprijs.
Zij komt nu wederom met een voorspelling: goud blijft stijgen terwijl de dollar lager gaat.
Toekomstige renteverhogingen door de Fed zijn volgens Jason Schenker, oprichter van de firma, al ingeprijst en hij verwacht dat aandelenmarkten over de brede linie lager gaan wegens geopolitieke risico’s.
Hij kijkt vooral ook uit naar de bekendmaking van de Amerikaanse economische groeicijfers over het eerste kwartaal op 28 april. Schenker:
“Gold is going higher here. We see a gradually weakening dollar on trend. Although we expect two more rate hikes this year — September, December — and four rate hikes next year, what we also think is that a lot of that’s priced in. If we get weak 1Q GDP numbers, equities are going to take a big hit, the dollar is going to take a big hit and gold is going to sky-rocket”
In een recent interview met SGT Report geeft ook Amir Adnani, ceo van Gold Mining, wellicht een verklaring voor dat positieve sentiment bij beleggers en analisten.
Hij gaf aan dat verschillende miljardairs waarmee hij nauw samenwerkt, zo ook China’s grootste miljardair Li Ka-shing, een hernieuwde interesse blijken te hebben voor zowel fysiek goud als de mijnbouwbedrijven die het edelmetaal uit de grond halen.
Credit Suisse gaf gisteren op haar beurt aan dat zij hun eerder positieve outlook op edelmetaal handhaven. Zij schreef:
“The current environment still reflects higher real rates and a stronger USD than what existed pre-Trump, which suggests to us that recent gold strength has further to run as initial over-optimism continues to reverse”
De bank denkt aan een goudprijs van 1.400 dollar per ounce in het vierde kwartaal van 2017. Haar voorspelling van de gemiddelde zilverprijs voor het gehele jaar verhoogde zij van 18 dollar rond naar 18,46 dollar per ounce.
Ook al staat goud tot nu toe 12 procent hoger sinds het begin van het jaar, ook George Milling-Stanley van State Street Global Advisors, denkt dat de goudprijs nog ruimte heeft om hoger te gaan, vooral wegens de vele onzekerheden wereldwijd.
Milling-Stanley:
“There is a strong undercurrent of uncertainty. A crisis may well dissipate quickly but the general atmosphere of uncertainty is going to remain with us. I don’t think the rally we have seen so far this year is sustainable to in my opinion”
Milling-Stanley gaf aan dat hij een brede vraag ziet naar het edelmetaal. Hij gaf net als Adnani aan dat hij van verschillende vermogensbeheerders had vernomen dat zij nu een strategische positie in goud nemen, na jaren van afwezigheid in portefeuilles.
Ook hij ziet goud net als Credit Suisse de 1400 dollar per ounce aan doen tegen het einde van het jaar. Daarbij verwacht hij wel dat er enige tijd nodig is vooraleer de psychologische grens van 1.300 dollar per ounce gebroken kan worden.
Bronnen: Bloomberg, Market Slant, Kitco, Business Sohu
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]