In 2011 was de geschatte dagelijkse omzet in de internationale goudmarkt zo’n 4.000 ton. Dat volume uitgedrukt in geld komt overeen met het dagelijkse handelsvolume in dollars. Wanneer goud beschouwt zou worden als een valuta dan zou het de op 4 na meest verhandelde munt zijn.
Uit onderzoek blijkt dat vanuit het perspectief van zijn potentieel als veilige haven er een algemene conclusie te trekken is dat het bescherming biedt tegen extreme gebeurtenissen op de markt. Goud kan dus een nuttige rol spelen bij het verminderen van het risico in een portefeuille.
Ander onderzoek suggereert dat goud onmis is voor een goede diversificatie en dat normaal gesproken een allocatie van rond de 5% gunstig uit zou pakken. Dr Brian Lucey en Dr Fergal O’Connor onderzochten echter de correlatie tussen de goudprijs en de goudmijnbouwaandelen.
In hun onderzoeken – waarbij zij gebruik hebben gemaakt van Wavelet modellen om de relatie tussen aandelenprijzen van goudmijnen en de prijs van goud te vinden – konden ze nauwelijks aanknopingspunten vinden op de korte termijn.
De periode die zij onderzochten betrof het dieptepunt van de goudprijs – op iets meer dan $250 in 1999 – tot aan de nominale top van $1879 in 2011.
Zij concluderen dat goudprijzen in het algemeen wel voorlopen op de mijnbouwaandelen van de NYSE ARCA Gold Bugs index, gekeken naar periodes van 1 jaar of langer.
De samenhang op de langere termijn is volgens hen overduidelijk. Goudmijnbouwaandelen blijken te worden geleid door de goudprijs. Vooraleer een stijging in de mijnbouwaandelen te verwachten is zal eerst de goudprijs moeten stijgen.
Bronnen: Social Science Research Network
[xyz-ihs snippet=”goud”]