Fitch Solutions geeft in een nieuw rapport aan dat de komende vier jaar er een groei verwacht mag worden van de goudproductie. Een hogere goudprijs en sterkere bedrijfsresultaten zullen mijnbouwinvesteringen namelijk aanmoedigen, zo is de verwachting.
Zakenbank Goldman Sachs geeft ook al aan dat zij voor komend jaar een hogere goudprijs verwacht. Daarbij ziet de bank ook extra support wegens de grotere aankopen door centrale banken.
Goldman: “If U.S. growth slows down next year, as expected, gold would benefit from higher demand for defensive assets”
Volgens Fitch Solutions zal de goudprijs stijgen naar een gemiddelde van 1.400 dollar per ounce in 2022.
De marktonderzoeker voorspelt verder dat de wereldwijde goudproductie zal stijgen van 104 miljoen ounces (moz) in 2018 tot 115 moz in 2022. Dat geeft een gemiddelde jaarlijkse groei van 2,6 procent.
Volgens de marktonderzoeker zal Rusland de stijgende trend dit jaar aanvoeren met een groei van 4 procent, tegenover een stijging van 0,8 procent vorig jaar.
Ook op langere termijn zal de Russische goudproductie volgens Fitch blijven groeien. Zeker nu duidelijk is dat liefst 19 projecten het levenslicht gaan zien. Onder hen is het Natalka-project van Polyus Gold, dat tegen het einde van het jaar volledig operationeel zal zijn.
Fitch Solutions: “We expect Russian gold production growth to accelerate in 2018 as domestic demand for the precious metal is buoyed by the prospect of further western sanctions on state-banks, which will respond by increasing their reserves of gold”
Wat de VS betreft, voorspelt Fitch een gestage productiegroei, die zou moeten stijgen van 8,0 moz in 2018 tot 8,6 moz in 2027. Vooral Newmont zal, naast de nodige junior mijnbouwbedrijven, een belangrijke rol in de groei van de Amerikaanse output gaan spelen.
Daartegenover staat China, waarbij Fitch de goudproductie ziet stagneren het komende decennium. Dit vanwege de dalende ertskwaliteiten, de aanscherping van de milieunormen en de mijnbouwbedrijven die zich voornamelijk richten op het verwerven van goedkopere activa in het buitenland.
In 2017 was de Chinese goudproductie daarnaast al met 8 procent gedaald. Desondanks meent Fitch dat China de grootste goudproducent ter wereld zal blijven.
Daarnaast blijft het ook de grootste goudconsument, zo blijkt ook wel uit de laatste importgegevens vanuit Hong Kong.
De goudimport naar China steeg van 11,06 ton in september naar 29,63 ton in oktober, zo blijkt uit de laatste gegevens van het Hong Kong Census and Statistics Department.
Bronnen: Mining, Bloomberg, Brecorder
Foto: Flickr