De goudreserves van Kazachstan zijn in juli gegroeid naar een totaal van 326 ton en heeft daarmee Saoedi Arabië ingehaald. Kazachstan staat nu op een veertiende plek, nadat zij in maart al het Verenigd Koninkrijk inhaalde.
In juli kocht de centrale bank van Kazachstan nog eens 5 ton goud op waarmee de totale aankopen voor dit jaar uitkomen op 24 ton goud.
Wanneer de centrale bank dit tempo de rest van het jaar voortzet dan zal de totale aankopen uitkomen op 41 ton. Vorig jaar kende Kazachstan al een recordjaar aan aankopen op 40 ton, 11 procent meer dan het jaar ervoor toen er 36 ton aan werd gekocht.
Daarmee zou dit jaar wederom een record aan worden gedaan. De centrale bank van Kazachstan voegde de afgelopen 6 jaar steevast goud toe aan haar reserves.
De goudvoorraad van Kazachstan bestond twee en een half jaar geleden nog uit 198 ton. In deze korte tijd wist het land haar reserves dus met meer dan een derde te vermeerderen.
Na de laatste aankoop bestaat 41 procent van de totale reserves van Kazachstan uit goud. De meeste Westerse landen kennen echter een veel hoger percentage.
Zo houdt de VS 74 procent van haar totale reserves in goud aan en ook Duitsland, Frankrijk en Italië kennen met 71 procent van de totale reserves in goud een aardig hoge gouddekking. Nederland komt uit op zo’n 60 procent.
Gekeken naar landen als Rusland en China, die momenteel minder dan 20 procent van de totale officiële reserves in goud hebben belegd, doet Kazachstan het met een percentage van 41 procent helemaal niet zo slecht.
Niet voor niets ook dat deze landen de grootste kopers van het gele edelmetaal zijn geweest de afgelopen jaren. Ook zij willen graag een hoger dekkingspercentage, om zich op die wijze in te dekken.
Met constant devaluerende munten wereldwijd en een alsmaar groeiende globale schuldenberg is de koek ooit op. In dat geval kan goud dienen als ultieme reserve voor een gebroken systeem. Ook Kazachstan heeft dat klaarblijkelijk door.
Sinds de financiële crisis in 2008 hebben centrale banken wereldwijd op constante basis goud aan de reserves toegevoegd. Dit nadat goud sinds 1966 tot 2017 nagenoeg constant werd verkocht door centrale banken.
Er broeit dus duidelijk iets sinds die financiële crisis.
Bronnen: Bunker Group, Forbes, Inform, Smaul GLD
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”promo”]