Goudvraag in 2016 ijzersterk

Sinds het jaar 2016 van start is gegaan, zijn de aandelenmarkten bijzonder volatiel geweest. Toegegeven, de Belgische en Nederlandse beurzen staan opnieuw (net) positief als je de dividenden erbij rekent, maar enorm is het allemaal niet. Dan doen goud en zilver het een heel stuk beter. Goud is 24% hoger gegaan en zilver heeft er maar liefst 35% bij gedaan, terwijl de S&P 500 een kleine 7% is gestegen.

De goudmarkt blijft in een stierenmarkt zitten, en wordt ondersteund door een aantal macro-economische drivers.

In augustus was de markt wat zwakker, maar daarna gingen we fors hoger. Bijna 500 miljoen mensen wonen nu in landen met een negatieverentebeleid, dat is ongeveer goed voor 25% van het wereldwijde bbp.

Dat heeft ervoor gezorgd dat er enorm veel geld is gevloeid naar edelmetalen. Mensen zoeken immers een store of value in deze tijden. Heel wat beheerders die op professionele basis geld beheren, vrezen bovendien dat de centrale banken geen beleidstools meer hebben om de zaken te keren als het eens goed fout gaat.

Hopen dat alles zomaar goed zal gaan, is een van de grootste fouten die een belegger op dit moment kan maken. Je kan er gewoon niet op vertrouwen dat de centrale banken geen enorme beleidsfouten gaan maken, integendeel. En dat besef hebben ook vele andere beleggers in edelmetalen.

In de eerste helft van 2016 is de vraag naar Amerikaanse gold Eagles maar liefst 84% gestegen. Dat blijkt uit cijfers die werden vrijgegeven door de World Gold Council. De wereldwijde vraag blijft eveneens bijzonder sterk. De goudbeleggingen in de eerste helft blijven ook enorm sterk, met een wereldwijde vraag van 2335 ton, 16% hoger dan het vorige record van de eerste helft van 2009, toen de financiële crisis in volle gang was.

Wees dus een slimme belegger en diversifieer vandaag nog je portefeuille in edelmetalen.

Vooral zilver blijft enorm sterk op lange termijn. De kansen bij dit edelmetaal zijn legio.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]