December was een maand die opgedeeld kon worden in twee helften, gekeken naar de vraag naar goud in de Indiase detailhandel.
In de eerste twee weken werd de vraag naar gouden sieraden ondersteund door aankopen voor huwelijken en de stabiele goudprijs.
Met de komst van Kharmas, een van de vele Indiase feestdagen, nam de vraag naar gouden sieraden af maar dit werd gecompenseerd door de vraag naar beleggingen in goud.
Een ietwat lager prijsniveau werd als een koopkans beschouwd en aangezien op lange termijn een hogere goudprijs wordt verwacht, nam de beleggingsvraag sterk toe in de laatste twee weken van de maand.
Een tweede golf van COVID-19-infecties en het opduiken van een nieuwe virusstam voedden het pessimisme over het economisch herstel en ondersteunden de goudprijs.
Dit ondersteunde op haar beurt de instroom in Indiase goud-ETF’s. In december zag het een netto-instroom van 1 ton.
In 2020 is de belangstelling voor Indiase goud-ETF’s aanzienlijk toegenomen. De stijgende goudprijs, de toegenomen volatiliteit op de aandelenmarkten en de economische onzekerheid als gevolg van COVID-19 wakkerde de vraag naar deze producten aan.
Het rendement op goud in India (+28%) was vele malen beter dan dat van de BSE Sensex (+17,2%) en de nationale 10-jarige staatsobligaties (+11,9%).
Als gevolg daarvan is de instroom in Indiase goud-ETF’s in de loop van het jaar bijna verdubbeld, waardoor het totale bezit eind 2020 op 28,3 ton komt, vergeleken met 14,8 ton eind 2019.
De Indiase officiële goudimport herstelde zich daarbij in december tot 73,2 ton – 45 procent hoger dan de maand ervoor en 41 procent hoger dan dezelfde maand een jaar geleden.
Toch, zoals eerder al op Goudhub beschreven, bleef de goudimport op jaarbasis zwak – namelijk 48 procent lager dan in 2019.
De RBI, de centrale bank van India, kocht in december ook nog eens 3,7 ton goud aan, waardoor de aankopen op jaarbasis op 41,6 ton uitkwamen.
Daarmee komt haar goudreserves uit op 676,6 ton, of 7 procent van de totale reserves.
Bron: WGC
Foto: Flickr