Volgens voormalig centraal bankier van de Federal Reserve Alan Greenspan zou goud opnieuw een rol kunnen spelen in het internationale monetaire systeem.
Een terugkeer naar een goudstandaard zou weliswaar als wanhoopsdaad gezien worden, maar daarmee voorkom je op de lange termijn dat er weer dezelfde economische problemen, van voornamelijk te hoge schulden, de kop opsteken, aldus de monetair veteraan.
In een interview gepubliceerd in het februarinummer van “Gold Investor”, een maandelijks blad dat uitgegeven wordt door de World Gold Council, maakt hij dan ook duidelijk dat er niets boven goud en zilver gaat. Greenspan:
“I view gold as the primary global currency. It is the only currency, along with silver, that does not require a counterparty signature. Gold, however, has always been far more valuable per ounce than silver. No one refuses gold as payment to discharge an obligation”
Duidelijk taal.
Hij geeft daarin ook aan dat hij zich zorgen maakt over de economische vooruitzichten in de ontwikkelde wereld. De economische groei blijft al jaren achter, terwijl de inflatie stijgt.
Met andere woorden: het fenomeen stagflation, een stagnerende economie in combinatie met inflatie, lijkt zich voor te doen en dat mag als directe bedreiging gezien worden.
Centrale banken kunnen daar namelijk in huidige omstandigheden vrij weinig aan doen.
Zij hebben nog maar weinig ruimte om de rente te verhogen of te verlagen. Een lagere rente zorgt voor nog meer inflatie, terwijl bij een stijgende rente de schuldenlast weer onhoudbaar dreigt te worden.
Vandaar ook dat het volgens de centraal bankier een reële dreiging is.
Goud kan volgens hem toch een goede oplossing bieden.
Sowieso zal goud het goed doen bij die stijgende inflatie, aldus Greenspan, maar los daarvan ziet hij goud ook als mogelijke oplossing. Want hij vindt niet dat de goudstandaard heeft gefaald.
“It wasn’t the gold standard that failed; it was politics”
Aan het einde van de negentiende eeuw werkte die goudstandaard prima, zo geeft hij aan.
Maar toen Winston Churchill na de Eerste Wereldoorlog het Engelse pond tegen dezelfde koers aan goud wilde koppelen als voor de oorlog ging het fout.
De veelgeprezen Churchill had in ogenschouw moeten nemen dat de Britse economie door de oorlog structureel verzwakt was.
Een periode van ernstige deflatie volgde die pas verholpen werd met het loslaten van de goudkoppeling in 1931.
Maar dat daardoor deflatie werd verholpen had niets te maken met dat “de goudstandaard” niet werkte, het betrof volgens Greenspan een politieke inschattingsfout.
Bron: Gold Investor
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]