Grondstoffen in Australië in de lift

gold aussie

Tot nu toe is 2016 een goed jaar geweest voor de goudbelegger, 2015 was echter een ander verhaal. Er waren bepaalde momenten dat het er veelbelovend uit zag, maar over het algemeen betekende het een voortzetting van de bear market die rond 2011 begon.

Maar als er al sprake was van minder vraag naar het edelmetaal in 2015, dan kwam dat niet door centrale banken. Wealth Daily haalt aan dat centrale banken 483 ton goud aankochten in 2015. Dat is de op een na grootste goud accumulatie door centrale banken in een jaar sinds het einde van de goudstandaard.

Nu lijkt het er op dat – los van goud – ook de grondstoffen in zijn algemeenheid een bodem hebben gevonden. Met name in Australië, dat een belangrijke graadmeter voor de grondstoffen industrie kan zijn. Er zijn voorspellingen dat in de tweede helft van 2016 de waarde van haar grondstoffen export weer zal stijgen.

Export opbrengsten zullen tegen 2021 met 1/3e gestegen zijn, aldus het Department of Industry, Innovation and Science van de Australische overheid. Ook Credit Suisse denkt dat het ergste achter de rug is. Zowel kolen, aluminium, zink, lood en goud hebben waarschijnlijk hun bodem gezien, aldus analist Matthew Hope van Credit Suisse.

Australië is ’s werelds grootste exporteur van ijzererts en steenkool en zal naar verwachting de komende vijf jaar de grootste exporteur van LNG worden. Het heeft de grootste reserves uranium en staat in de top vijf van landen met grootste koper-, goud-, bauxiet-, lood-, zink-, nikkel- en lithiumreserves. Maar opvallend is ook dat China goed is voor zo’n 54 procent van de Australische grondstoffenexport.

Volgens Geert Van Herck, hoofdstrateeg bij Keytrade Bank, is het echter te vroeg om in grondstoffen te beleggen, behalve in goud. Van Herck:

De komende maanden kunnen grondstoffen nog stijgen, maar we zouden niet te hard van stapel lopen. Conjunctureel gesproken zal 2016 geen voltreffer zijn en dit kan in de tweede jaarhelft nog een domper op de “feestvreugde” onder grondstoffenbeleggers zetten. Goud lijkt ons wel de enige uitzondering en hierin verkiezen we trackers die in fysisch goud beleggen

Miljardair investeerder Eric Sprott geeft zijn geld liever uit aan de goudmijnbouwaandelen. Hij kocht 10 miljoen aandelen van Newmarket Gold – een in Canada beursgenoteerd goudexploratie- en mijnbouwbedrijf met 3 operationele mijnen in Australië – voor een totale prijs van $22.5 miljoen. Hij bezit nu 8,7% van de aandelen en dat maakt hem de tweede grootste houder. Douglas Forster, President en CEO van Newmarket Gold:

Mr. Sprott is a renowned and respected leader in the investment community and one of the world’s premiere gold and silver investors. Newmarket is very pleased to have Eric as a larger shareholder of the Company and we appreciate his continued support

Bronnen: SysCon Media, Bloomberg, Wealth Daily, Knack

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]