Grote defensieoefening Zuid-Korea kan goud wind mee geven

Zuid-Korea

Vrijdag deed goud haar hoogste punt aan in negen maanden tijd toen het de 1.300 dollar-grens wist te overschrijden. Het wist vorige week niet boven die grens te eindigen.

Ook vandaag koerst het edelmetaal weer lichtelijk onder die grens boven de 1.280 dollar per ounce. Vooral de ietwat sterkere dollar kan daar debet aan zijn.

Dit jaar staat het edelmetaal zo’n 13 procent hoger, vooral wegens de onzekerheid of Trump zijn verkiezingsbeloftes op enigerlei wijze waar kan maken. Die onzekerheid zal hoogstwaarschijnlijk ook nog even duren.

Daarnaast spelen zaken mee als geopolitieke onzekerheden, een wat tegenvallende groei van de Amerikaanse economie en daarmee gepaard gaande beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, en de realiteit van een wereld overladen met schuld.

Voor vandaag is er vooral het opvallende gegeven dat er begonnen wordt met de jaarlijks terugkerende oorlogsoefening tussen de VS en Zuid-Korea. De zogeheten “Ulchi Freedom Guardian exercise”.

De Republic of Korea en de United States Combined Forces Command zullen tot 31 augustus een voornamelijk computer gesimuleerde oefening uitvoeren om haar gezamenlijke defensie te trainen.

Zo’n 17.500 Amerikanen en 3.000 Zuid-Koreanen zullen de komende week een gezamenlijke training ondergaan, waarbij ook strijdkrachten uit Australië, Canada, Columbia, Denemarken, Nieuw Zeeland, Nederland en het Verenigd koninkrijk zullen participeren.

Of daaruit nog verdere escalaties voortvloeien met Noord-Korea is natuurlijk de vraag.

Vorige week werd de oorlogsretoriek van Amerikaans president Donald Trump richting Noord-Korea genoemd als drijvende kracht achter de goudprijs, dat als ultieme veilige haven na duizenden jaren niets heeft ingeboet.

Mocht het tot een verdere escalatie komen dan mag goud toch zeker weer als veilige haven worden bestempelt.

Zuid-Korea is een belangrijke producent van hightech-goederen, maar ook de staalindustrie, scheepsbouw, automobielindustrie en productie van elektronische goederen zorgen ervoor dat Zuid-Korea een belangrijke speler is op de internationale markt.

Wanneer bedacht wordt dat die productie van onder andere hightech-goederen een knauw krijgt door een eventuele oorlog, dan mag de kettingreactie voor de wereldeconomie, denk aan bijvoorbeeld Amerikaanse miljardenbedrijven die afhankelijk zijn van Zuid-Koreaanse chips, niet onderschat worden.

Bronnen: Bloomberg, Defense

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]