Hedge fund manager en miljardair John Paulson, die in de aanloop naar de financiële crisis miljarden dollars verdiende met shorts op de Amerikaanse woningmarkt, sluit zijn Londense activiteiten. Hij zou zich voorbereiden om te stoppen met het beheren van geld van externe klanten.
De laatst overgebleven partner in Londen, Orkun Kilic, is volgens een aanvraag bij Companies House afgelopen dinsdag vertrokken. Kilic was het hoofd Europese investeringen, hoofd van het kantoor in Londen en maakte deel uit van de wereldwijde event-arbitrage strategie.
Paulson & Co begon eind 2016 met het inkrimpen van de Londense activiteiten, toen Harry St. John Cooper, toen een partner en executive, vertrok. Tegelijkertijd vertrok goudstrateeg en voormalig partner John Reade, die ooit een goudfonds runde naast Paulson en Victor Flores. Ook twee handelaren vertrokken destijds.
De 63-jarige Paulson gaf in januari aan dat hij overwoog zijn bedrijf om te vormen tot een family office. Binnen twee jaar moet dat dan enkel zijn persoonlijke kapitaal gaan beheren.
Daarmee volgt hij andere grootheden, onder meer miljardairs David Tepper en Paul Tudor Jones, die operaties aanzienlijk hebben verminderd in voorbereiding op een uiteindelijke pensionering.
Paulson maakte de opmerkingen in een podcast van Broome Street Capital oprichter Michael Samuels. Daarin haalde hij George Soros en Stanley Druckenmiller aan als voorbeelden die hedgefunds in family offices hebben omgezet.
Hij heeft al weinig extern geld in beheer. Minder dan een kwart van het geld dat momenteel door Paulson wordt beheert, is van externe investeerders, zo gaf Paulson al in januari aan.
Paulson & Co beheert rond de $8.57 miljard. Dit terwijl dit in 2011 nog $36 miljard betrof en in 2016 nog $16 miljard. Hij was dus al langer aan het afbouwen.
Zijn specialisatie ligt voornamelijk bij investeringen in fusiearbitrage. Paulson kreeg daarbij vooral naamsbekendheid na de enorme winsten in de voorspelling van de huizencrisis van 2008.
Hij is verder behoorlijk uitgesproken geweest – en nog steeds – over goud. Te alle tijden had hij een behoorlijke positie in het edelmetaal.
Bronnen: Financial Times, City Wire
Foto: Flickr