Heeft de goud/zilver ratio zijn top bereikt?

 

Voor beleggers in edelmetaal kan het antwoord op bovenstaande vraag wel eens heel belangrijk zijn. Om in te schatten wat dit juist kan betekenen, gaan we eens kijken naar het verleden op momenten als deze…

Maar dat doen we niet zonder nog even duidelijk te vermelden dat dit artikel verscheen in de nieuwsbrief van goud999. De volgende analyse is volgens ons wel een logisch verhaal, maar het is enkel een informatieve tekst en zeker geen beleggingsadvies! (wij hebben evenmin de beschikking over een “glazen bol”.)

De goud/zilver ratio dus.. Deze ratio is niets anders dan de goudprijs gedeeld door de zilverprijs.

Hij zegt dus gewoon hoeveel “duurder” de goudprijs is dan de zilverprijs op een gegeven moment. De ratio heeft dus niets te maken met de prijzen van beide metalen in euro, dollar of gelijk welke munteenheid.

Wanneer we een grafiek maken van deze verhouding tussen goud en zilver, dan ziet deze er de laatste 20 jaar als volgt uit:

GS ratio 20j 19-4-16

grafiek: www.netdania.com. klik op de grafiek voor een hogere resolutie.

 

We zien dus op de grafiek dat de goudprijs gedurende de afgelopen 20 jaar nog drie maal even “duur” is geweest, in vergelijking met zilver, dan vandaag.

Bovendien was deze verhouding telkens goed voor een “top” in de grafiek en dus het startsein voor een daling van de verhouding.

Een daling betekent niets anders dan een betere prestatie van zilver t.o.v. goud!

Hoeveel beter? Laten we even de effectieve cijfers van de voorbije 20 jaar erbij halen:

In december 1996 piekte de goud/zilver ratio op de grafiek net onder de 80 (op 79,89). Vervolgens daalde de index tot februari 1998, wanneer de index 35,50 aantikte.

In de jaren 1990 zat goud ook nog steeds gevangen in een per saldo dalende markt, na de top in 1980 op 850 dollar per ounce.

Tussen december 1996 en februari 1998 daalde de goudprijs dan ook nog met 7,2%.Zilver daarentegen wist een puike prestatie neer te zetten van + 87% op minder dan 2 jaar en kon bijgevolg stijgen van 3,73 USD per ounce naar 7,00 USD per ounce.

Na deze bodem in de goud/zilver ratio, steeg de verhouding zoals steeds weer. Tot in juni 2003 wanneer de index 81,91 aantikte en goud weer relatief duur bleek t.o.v. zilver… Van deze 81,91 daalde de index vervolgens naar 44,18 in april 2006.

In de jaren 2000 was de goudprijs  inmiddels aan haar huidige “bull market” begonnen. In tegenstelling tot in 1998 stegen dus ditmaal zowel de goudprijs als zilverprijs.

Goud kon 67% bijschrijven op een periode van net geen drie jaar, zilver maar liefst 210%!

Na april 2006 steeg de index echter weer, naar een top van 83.78 in oktober 2008. Ook ditmaal daalde de index en stegen beide metalen in de 2,5 jaar die daarop volgende.

In april 2011 tikte de goud/zilver ratio een bodem van 30,45 aan. De goudprijs steeg met 54%, zilver zette een spectaculaire +324% neer!

Van 8,18 dollar per ounce bij de top van de ratio, naar 34,69 dollar in de maand waarin de ratio de bodem neerzette!

Zilver tikte in 2011 zelfs heel even de 50 dollar per ounce aan, waarna een redelijk spectaculaire daling volgde tot aan de koersen van vandaag.

 

De situatie vandaag:

De drie periodes: 1996-1998, 2003-2006 en 2008-2011 hebben op zich misschien geen echte voorspellende waarde, ze zijn wel relevant genoeg om de oefening eens naar de situatie van vandaag door te trekken.

 

Wat indien zilver nu gewoon de gemiddelde performance van de afgelopen twintig jaar nog eens over doet?

 

Zoals in de volgende grafiek te zien, is de prijs van zilver de laatste dagen reeds aan een inhaalbeweging begonnen t.o.v. goud (goud/zilver ratio daalt):

GS ratio dagelijks 19-4-16

grafiek: www.netdania.com. klik op de grafiek voor een hogere resolutie.

 

De goud/zilver ratio piekte op 83,82 op 29 februari 2016. Vandaag schommelt de ratio rond 74…Er is dus een degelijke kans dat top er nu al opnieuw staat en dat de volgende beweging weer richting een bodem gaat…

We konden zien dat er gemiddeld:

 

  • 26 maanden zitten tussen top en bodem voor de goud/zilver ratio.
  • De goudprijs gemiddeld met 38% stijgt tussen de top en bodem van de ratio.
  • De goud/zilver ratio gemiddeld op 38 bodemt.

 

Een snelle berekening aan de hand van deze gegevens, zou ons april/mei 2018 als volgende bodem geven. De zilverkoers zou dan +180% in het vooruitzicht hebben, gerekend vanaf de koersen van vandaag (19/04/2016).

Fysiek zilver, de enige zekerheid:

Via goud999 kan je fysiek zilver aankopen (en enkel fysiek zilver, geen papieren beloften op zilver).

De Oostenrijkse Philharmoniker munten in een monsterbox van 500 x 1 ounce, is vandaag de meest liquide zilverinvestering in Europa.

Monsterbox

 

Wil je zilver kopen, maar heb je geen mogelijkheid om het zilver veilig en/of onder de ideale omstandigheden op te slaan?

Kies dan bij de aankoop van zilver op onze website voor de optie “Verzekerde opslag edelmetaal” om je zilveraankoop automatisch veilig te laten opslaan!

(Onze klanten met een adres in Nederland dienen ons eerst te contacteren via e-mail, alvorens een aankoop van zilver in onze kluizen kan worden opgeslagen. Verzending of afhalen aan ons loket kan steeds zonder ons voorafgaand te contacteren).

Het bericht Heeft de goud/zilver ratio zijn top bereikt? verscheen eerst op Beurs.com.