Verschuivende renteverwachtingen blijven hun tol eisen op de edelmetaalmarkt, waarbij zilver deze week de selloff leidt. Het edelmetaal begon de week met een koers onder de 21 dollar per ounce. Heraeus, een onderzoeksbureau voor edelmetalen, meent echter dat de groene energietransitie het edelmetaal in 2023 steun zou moeten bieden.
In haar meest recente update aangaande edelmetalen geven grondstofanalisten van Heraeus Precious Metals aan dat de vraag naar zilver in de zonne-energiesector dit jaar naar verwachting een recordhoogte zal bereiken, na de 150 miljoen ounces die vorig jaar al werden verbruikt. Ook al zoeken producenten van zonnepanelen naar manieren om de hoeveelheid zilver die ze nodig hebben te verminderen, een trend die analisten omschrijven als ’thrifting’, dan toch zal het enorme volume aan panelen dat dit jaar naar verwachting geproduceerd gaat worden opwegen tegen deze potentiële beperkingen.
“The West’s energy transition is helping to drive silver demand growth. Despite the economic slowdown and possible recessions in the US and Europe, demand for renewable technology and solar photovoltaic (PV) modules is not expected to contract. Fiscal stimulus and government support for the energy transition is forecast to result in another record year for PV installations globally – including Europe and the US”
De analisten bij Heraeus geven meer bepaald aan dat ze verwachten dat Europa de wereldleider zal worden in de vraag naar zonne-energie, naarmate de regio zich blijft ontdoen van de afhankelijkheid van geïmporteerde olie en gas. Volgens het plan van de Europese Unie voor de overgang naar groene energie, REPowerEU, kan zij in de komende vier jaar tot 26 miljard euro uitgeven om zonnepanelen op daken te ondersteunen.
Het andere land dat in de gaten moet worden gehouden is China, ’s werelds grootste producent van zonnepanelen. Economen verwachten dat de Chinese productiesector en economie zullen aantrekken nu de regering haar strenge COVID-19 beperkingen opheft; de heropening van China is tot dusver echter niet zo vlot verlopen als verwacht.
Voorafgaand aan de zwakke koers van zilver in januari en februari steeg het edelmetaal vier maanden lang non-stop, met een winst van bijna 35 procent. Op dat moment stond de goud-zilver ratio – die bepaalt hoeveel ounces zilver men krijgt voor de prijs van één ounce goud – op 75 dollar. Vandaag (dinsdag 28 februari) blijkt die ratio terug op zijn lang aangehouden 85.