De discussie over een mogelijke Brexit blijft maar aanhouden, en dat zal niet veranderen tot donderdag. De kans dat het daadwerkelijk tot een Brexit zal komen, lijkt wel fors te zijn afgenomen. Maar in feite is dat allemaal een rookgordijn, want de werkelijke problemen zitten elders en veel dieper.
Als we kijken naar de aandelen van de financials, met Credit Suisse en Deutsche Bank op kop, dan zien we dat die twee laatste aandelen nieuwe all-time lows bereiken. Ondanks miljarden euro’s monetaire ondersteuning van alle kanten gaan die twee mastodonten elke dag lager.
Deutsche Bank lijkt daarbij veruit in de slechtste papieren te zitten. De bank adverteerde een rente van 5% aan klanten in België die bereid zijn hun geld (ten minste 50.000 euro) toe te vertrouwen gedurende 90 dagen. Je mag niet vergeten wat bankdeposito’s in feite zijn: leningen aan een bank van een schuldeiser. Als je verder gaat nadenken, dan komt het erop neer dat de rente die Deutsche Bank moest betalen om deposito’s aan te trekken, overeenkomt met een obligatie met een CCC-rating (hoewel de rente voor BB obligaties op zowat 5,5% staat, betaalt DB een rente van 5% op drie maanden. Dat is voor ons het heel duidelijke signaal van een bedrijf dat op de rand van het bankroet staat.
Is dit een Black Swan gebeurtenis? In feite niet, want heel veel waarnemers zien duidelijk wat er aan het gebeuren is met de aandelen van beide mastodontenbanken. In België is Optima Bank net failliet gegaan, ook een instelling met een bijzonder dubieuze reputatie.
Maar wie nu nog al zijn vermogen bewaart op een rekening bij de bank, moet wel goed gek zijn. Je weet niet aan wie je je geld toevertrouwt, en bovendien weet je nooit hoe en wanneer je het zal kunnen afhalen wanneer het moment echt gekomen is (of wanneer het kot in brand staat met andere woorden).
Beleggers die al deze kopzorgen kunnen missen als kiespijn, doen het beter op een andere manier. Zij spelen beter voor hun eigen centrale bankier en slaan op een veilige plek goud én zilver op. Deze activa worden niet geplaagd door tegenpartijrisico’s, en bovendien zijn deze activa gemakkelijk te transporteren en overal in de wereld aanvaard.
In deze tijden kan je veel beter inzetten op goud en zilver, dan je geld toe te vertrouwen aan (half) failliete banken.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]