De kranten stonden er de afgelopen dagen opnieuw vol van: hoe “onverstandig” de nieuwe handelstarieven van Donald Trump wel niet zijn.
Daar discussiëren wij niet over mee.
Wat wij wél doen: teruggrijpen naar de analyse die we vorige week al maakten — over het waarom achter deze maatregelen.
Wie dat gemist heeft: Lees hier onze vorige update over het begin van het Eindspel
De redenering van Trump? Niet zo moeilijk, maar de meeste economen en commentatoren lijken er toch aan voorbij te gaan.
Trump wil een VS die opnieuw meedoet in de maakindustrie, zich voorbereidt op een schuldencrisis en klaar is om bij een valutacrisis strategisch te handelen.
“America first” doet ons in Europa van onze stoel vallen!
Zoals analist Luke Gromen het afgelopen weekend samenvatte:
“Stap 1 is het dwingen van andere landen om hun importtarieven op Amerikaanse goederen af te schaffen.
Maar stap 1 betekent niets zonder stap 2: het devalueren van de Amerikaanse dollar, waarschijnlijk via een herwaardering van goud.”
— Luke Gromen (bron)
Zo’n devaluatie zou op zich zelfs niet uniek zijn in de financiële geschiedenis.
Een gelijkaardig scenario speelde zich al eerder af. Dan denken we aan de Gold Reserve Act van 1934 (waarbij de VS de dollar devalueerde tegenover goud), of het Smithsonian Agreement van 1971, waarin (onder andere) goud geherwaardeerd werd van $35 naar $38 per ounce.
Die $38 per ounce werd op de vrije markt $850 in januari 1980.
In 1980 was er echter geen alternatief voor de Amerikaanse dollar en werd de dollar nog “gered”. Dit keer is de situatie op dat gebied helemaal anders! Nu lijken we het Eindspel écht in de ogen te kijken.
Tussenstapjes? Die zijn al bezig.
Afgelopen weekend haastten landen zoals Vietnam, Taiwan en Israël zich al om hun beperkingen op Amerikaanse goederen te schrappen. Stap 1 dus.
Stap 2 zou veel ingrijpender zijn. Een devaluatie van de dollar (bewust of “organisch”) betekent het einde van zijn rol als onbetwiste wereldreservemunt.
Of de VS daarvoor zélf de goudprijs gaat herwaarderen?
Wij denken dat dat wel heel brutaal zou zijn, maar we gaan het ontdekken!
De markten voelen de stress
Ondertussen zijn ook de financiële markten meer dan nerveus geworden.
Vorige week daalden de wereldwijde beurzen flink. Deze ochtend gaat dat gewoon verder…
Hoe langer u actief bent in de financiële markten, hoe vertrouwder dit patroon aanvoelt. In de eerste fase van marktstress wordt haast alles verkocht — niet per se omdat het waardeloos is, maar gewoon omdat het verkocht kán worden. Cash wordt dan even het enige wat telt.
Vergeet ook niet: de reactie van beleidsmakers is voorspelbaar. We zijn niet ver meer verwijderd van lagere rentevoeten op korte termijn én een nieuwe ronde van geldcreatie.
Dat wordt opnieuw een aanslag op… juist, spaarders en spaargeld!
Wat we vandaag zien, zou wel eens het begin kunnen zijn van een fundamentele systeemshift — noem het een Eindspel, reset of monetaire omwenteling. Wie daar zonder voldoende fysiek goud door wil, neemt risico’s…
Via www.goud999safe.com koopt u 100% fysiek edelmetaal aan – op naam, volledig gealloceerd en veilig opgeslagen in Zwitserland.
Tot binnenkort!
Het goud999safe team