China heeft de volgende stap genomen om koning dollar van de troon te verstoten als nummer 1 reservemunt.
Voor goud, dat vandaag wederom hoger gaat en door de 1.350 dollar per ounce breekt, een bijzonder positief teken.
De internationale oliehandel staat aan de kern van de zaak.
Decennialang hebben ’s werelds grootste olie-importeurs voor olie betaald met de petrodollar, die de waarde van de dollar ondersteunt en de Amerikaanse overheidstekorten hoog houdt.
China lijkt er echter op gebrand het huidige petrodollarsysteem te ontwrichten middels de “petroyuan”, termijncontracten op olie die sinds vandaag ook worden ondersteund door goud.
Aangezien China de grootste olie importeur ter wereld is kan deze verschuiving als slecht nieuws worden beschouwd voor de VS, maar wellicht ook geweldig nieuws voor goudeigenaren.
In juni zette China de eerste stap in de richting van de omverwerping van de petrodollar door een directe handelsrelatie met Rusland tot stand te brengen.
Toevallig ook al zo’n land dat al jaren massaal goud in aan het slaan is.
Hierdoor konden olie aankopen strikt in yuan plaatsvinden en zo werd de petroyuan geboren.
Niet lang na die overeenkomst zijn Chinese functionarissen onderhandelingen begonnen over een soortgelijke overeenkomst met Saoedi-Arabië. Die discussie verliep echter minder soepel.
Rusland verwelkomde de petroyuan met open armen, maar andere grote olie-exporteurs waren niet zo enthousiast.
Ondanks de toenemende bezorgdheid over de stabiliteit en levensvatbaarheid van de Amerikaanse dollar, is de yuan nog steeds te illiquide.
Met de nieuwe termijncontracten gedekt door goud gaat China daarom nog een stapje verder.
Door de introductie van deze nieuwe petroyuan futures contracten op olie, converteerbaar in goud, zorgt China ervoor dat exporteurs de yuan met alle vertrouwen als betaling kunnen accepteren.
Goud geldt immers nog steeds als ultiem vertrouwen. Niet voor niets dat centrale banken wereldwijd voor ettelijke tonnen aan goudreserves hebben.
Naarmate meer en meer landen en bedrijven zich inlaten met de nieuwe door goud gedekte petroyuan, zal de wereldwijde vraag naar fysiek goud hoogstwaarschijnlijk toenemen.
Voor de goudprijs een enorm positief gegeven. Dit alles ook nog eens op een moment dat goud al behoorlijk wat wind mee heeft.
Bronnen: News Max, Blogspot, Bloomberg
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]