Hoe veilig is uw (goud)kluis? Hopelijk veiliger dan de faciliteiten van de Canadese munt. Daar heeft een man voor ongeveer €122.000 goud gestolen, zonder dat men iets door had.
Hoe sloeg de verdachte in zijn opzet? Via een eeuwenoude gevangenistruc: hij stopte het gewoon in zijn rectum!
Leston Lawrence, 35 jaar, wordt aangeklaagd voor smokkelen, diefstal, witwaspraktijken, het bezitten van gestolen goederen en vertrouwensbreuk.
In iets meer dan drie maanden verkocht de man 18 gouden schijven aan een winkel die oude gouden juwelen opkoopt in een winkelcentrum in Ottawa.
De cheques die de man er kreeg inde hij bij de Royal Bank in hetzelfde winkelcentrum. Een bediende bij die bank kreeg argwaan als gevolg van drie observaties: Lawrence werkte voor de Royal Canadian Mint, hij inde buitensporig veel cheques en hij maakte frequente overschrijvingen naar het buitenland.
De Canadese munt, die dan al minstens €122.000 lichter was merkte al die tijd niets op!
De verdediging van de verdachte was met verstomming geslagen: “Dit is de Koninklijke Canadese Munt, je zou denken dat zij de hoogste beveiligingsmaatregelen hebben die je maar kan inbeelden. En het goud ligt er zomaar in open emmers!”, zo luidde het op het proces dinsdag.
De uitspraak volgt op 9 november en het is allesbehalve zeker dat de verdachte veroordeeld wordt.
De munt kon niet bewijzen dat het goud van haar faciliteiten kwam. Het had geen inscripties en er was intern geen verloren goud gemeld.
“De munt mist geen goud. Mijn cliënt kan het goud op legale wijze bemachtigd hebben en heeft nooit de kopers of de bank misleidt.”, aldus de verdediging.
Speurders vonden wel een pot vaseline in de locker van de verdachte en de aanklager meent dat de goudschijven in het rectum verstopt kunnen worden.
Wie dat doet zou de metaaldetector activeren, waarop een beveiligingsagent met een handdetector langs het lichaam van de werknemer gaat.
Het idee werd voor het proces getest en blijkbaar merkt de handdetector geen anaal goud op!
Een woordvoerder van de munt zei dat de veiligheidsmaatregelen aangepast werden. Er werden meer veiligheidscamera’s geïnstalleerd en de verplaatsingen van het goud worden beter opgevolgd.
Of dat een volgende diefstal kan vermijden is nog maar de vraag. In de jaren ’90 werden nog twee werknemers veroordeeld en toen werd hetzelfde gezegd.
Uit het verhaal blijkt voor de zoveelste keer dat je niemand anders met je goud kan vertrouwen. Voor wie zijn goud door iemand anders laat opslaan is het een mooi moment om te reflecteren over de veiligheid van je goudvoorraad.
Bron: ZH
foto: Publiek domein
[xyz-ihs snippet=”goud”]