De geopolitieke spanningen over de hele wereld lopen op. Na het bombardement van Trump op Afghanistan en de raketproeven in Noord-Korea worden beleggers steeds ongeruster. Dat is ook te merken aan de goudprijs, die het sinds het jaarbegin alweer heel goed heeft gedaan.
De vraag is nu hoe hoog goud kan klimmen in 2017. Beleggers over de hele wereld zijn de afgelopen jaren immers naar de aandelenmarkten ‘gevlucht’. Het is een manier geweest om dividenden op te rapen en koopkracht te beschermen. Anderen zijn, weliswaar in veel mindere mate, naar de goudmarkten gegaan. Deze groep is echter veel kleiner dan de aandelenbeleggers.
Goud is een veilige haven, en moet dus op de eerste plaats vanuit fundamenteel oogpunt worden bekeken. Een andere groep beleggers bekijkt goud en zilver echter vanuit technisch oogpunt; zij houden op de eerste plaats de grafieken in de gaten.
En inderdaad, goud doet het vanuit technisch oogpunt bijzonder goed. Als we kijken naar de verhoudingen, dan doet goud het dubbel zo goed als de Amerikaanse aandelenmarkten. Zilver is het sterkste edelmetaal year to date, met een winst van zowat 15%, terwijl goud niet ver achter loopt met een mooie return van zowat 11% tot 14 april. De stierenmarkt op de beurzen daarentegen begint tekenen van vermoeidheid te tonen, met een S&P die ‘amper’ 4% hoger is. Uiteraard nog steeds veel beter dan een spaarboekje, maar toch… de trend is wel duidelijk.
De vraag die nu op eenieders lippen brandt, is om te weten hoe hoog de goudprijs kan gaan. Als we puur technisch kijken naar de grafieken dan zien we dat de goudprijs nog steeds in een opwaartse trend zit. Dat vertelt natuurlijk niet zoveel over het potentieel op korte termijn. Momenteel is goud wat overgekocht en zal het waarschijnlijk moeten consolideren vooraleer de 1347 tot 1350 USD per ounce opnieuw gehaald wordt.
Daarna is het niet uitgesloten dat we in één keer kunnen doorstomen naar de 1400 USD, maar waarschijnlijk zal het met horten en stoten gaan.
Fundamenteel kan goud echter nog veel hoger dan dat, de factoren die in het verleden het meeste hebben gespeeld, zoals geopolitieke spanningen en de fratsen van de centrale bankiers. De uiteindelijk prijs hangt dus af van hoe ‘gek’ onze wereld de komende maanden en jaren nog zal worden…
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]