De mijnbouw in edelmetalen heeft uiteraard een aanzienlijke invloed op de prijzen van de edelmetalen. Voorspellingen van BMO Capital Markets hebben ertoe geleid dat analisten van Bloomberg hebben voorspeld dat de aanvoer van bestaande mijnen het komende decennium met ongeveer één derde zal dalen. Een daling van het aantal nieuwe ontdekkingen heeft deze neerwaartse beweging nog verder versterkt. “We hebben het enorm moeilijk om goud te vinden,” klaagde Ian Telfer, de grote baas van Goldcorp, eind vorig jaar.
Bovendien wordt er een verdere consolidatie in de sector verwacht, aangezien bedrijven het moeilijk hebben om nieuwe operaties over te nemen en inzetten op afnemende aanvoer.
Telfer is erg positief voor de goudprijs. Zodra de aanvoer van de mijnen begint af te nemen, en mensen de impact gaan kunnen inschatten die dat heeft, zal dat ongelooflijk bullish zijn voor de goudprijs. Het probleem van het vinden van nieuwe deposits is cruciaal. Ontdekkingen in Zuid-Afrika in de late jaren 1800 veroorzaakten een boom.
Vandaag is de mijnbouw in het land een stuk minder robuust. Mijnbouwbedrijven verwachten een 20-jarige daling van de productie. Het is wel verrassend dat de wereldwijde goudaanvoer in het derde kwartaal van 2016 met 4% steeg. De reden was dat recyclage van goud in elektronica en juwelen steeg. Het is duidelijk dat de wanhoop om nieuwe aanvoer te vinden groot is: de hoeveelheid gerecycleerd goud steeg in het derde kwartaal van vorig jaar met 30% in vergelijking met dezelfde periode in 2015.
Dit alles is uitstekend nieuws voor langetermijnbeleggers. Naarmate de output daalt, zullen de prijzen stijgen. De zeldzaamheid van goud is het belangrijkste aspect van de aantrekkelijkheid van een goudbelegging. Noterende goudbedrijven kunnen meer aandelen uitgeven of zelfs de winsten verkeerd voorstellen. Bij goud en zilver heb je dat risico niet; what you see is what you get. Beleggers die een eerlijke belegging willen, kunnen niet om goud en zilver heen.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]