Onder de straten van New York, London en Amsterdam ligt voor miljarden aan goud opgeslagen. Acht jaar geleden huisvestte de Federal Reserve Bank van New York volgens ABC News reporter Scott Mayerowitz zo’n 540.000 goudstaven in de kluis in New York, meer dan dat er in Fort Knox gevonden kan worden. Het vertegenwoordigt een waarde van zo’n $200.000.000.000 en dat staat gelijk aan bijna 25 procent van ’s werelds goudreserves.
Zeer weinig daarvan behoort daadwerkelijk tot de Verenigde Staten, slechts 5 procent. De goudstaven in de kluis behoren voornamelijk tot 48 buitenlandse centrale banken evenals 12 overige internationale organisaties.
Ook onder de straten van Londen ligt voor zo’n 200 miljard euro aan goud opgeslagen, verspreid over een netwerk van acht verschillende goudkluizen. De kluizen van de Bank of England bestrijkt een enorm oppervlak van in totaal bijna zes voetbalvelden. Ook dit goud wordt bewaard voor onder andere centrale banken en internationale instanties als het IMF, de BIS en de ECB.
De goudbaren hebben per stuk een waarde van meer dan 400.000 euro en zijn afkomstig van smelterijen uit verschillende landen. Verschillende partijen bewaren hun goud in Londen, omdat het daar gemakkelijk te verhandelen is. Er zijn in totaal 72 partijen waarvoor de Bank of England het edelmetaal bewaart.
Omdat Londen op zachte kleigrond gebouwd is en omdat goud een grote massa heeft is het niet mogelijk de goudstaven hoog op te stapelen. Om verzakking van de grond te voorkomen ligt het edelmetaal daarom verspreid over een groter oppervlak en wordt het slechts met vier lagen boven elkaar opgestapeld. Voor de Federal Reserve is de opslag van goud veel gemakkelijker, de kluis van de New York Fed is gebouwd op de rots van Manhattan. Daar kan het goud tot aan het plafond opgestapeld worden.
Minder indrukwekkend maar ook onder de straten van Amsterdam ligt voor miljarden aan goud. 15.000 goudbaren ter waarde van in totaal 6 miljard euro liggen opgeborgen in de zwaarbeveiligde kluis van DNB in het kantoorgebouw aan het Frederiksplein in Amsterdam.
Bronnen: Money Morning, Market Update, RTL Nieuws
[xyz-ihs snippet=”goud”]