Voor het eerst sinds 1986 koopt de Hongaarse centrale bank weer goud in. En hoe! De centrale bank heeft haar goudreserves liefst vertienvoudigd, van 3,1 ton naar 31,5 ton.
Onder verwijzing naar de noodzaak een veiligere reserve aan te houden sluit Hongarije zich aan bij andere centrale banken die de laatste tijd volop de goudkaart spelen.
Om de gelegenheid te vieren, bracht de bank een zogenaamd “gouden boek” uit, waarin de relatie van het land met het edelmetaal beschreven wordt door de eeuwen heen. Ook het goud dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi’s werd gestolen komt er in voor.
De aankoop is de laatste in een reeks van goudaankopen door Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen. Nadat Polen in juli en augustus als een van de eerste Europese landen goud aankocht, Westerse landen hebben al veel van de reserves in goud zitten, heeft nu ook de centrale bank in Boedapest 31,5 ton van het metaal in handen.
Daarmee komt het aandeel van de totale reserves op 4,4 procent, in lijn met het gemiddelde in de regio, volgens een verklaring die op de website van de centrale bank gisteren werd gepubliceerd. Vergeleken met bijvoorbeeld Nederland een schijntje, waar nog altijd 66,3 procent van de reserves in het edelmetaal wordt aangehouden.
Gergely Palffy, analist bij Raiffeisen Bank International AG in Boedapest: “With Hungary’s gold levels below average and regional peers adding to holdings, it makes sense to maintain some kind of parity. The announcement will have limited impact from a market perspective”
Gouverneur Gyorgy Matolcsy gaf aan dat de aankoop gezien kan worden als manier om de “veiligheid van de rijkdom” van het land te bewaken. Daarnaast wil het bewustzijn creëren over de Hongaarse geschiedenis. In de Middeleeuwen was het land namelijk een van de grootste goudproducenten ter wereld.
De aankoop brengt haar aanhoudingen naar het hoogste punt in bijna dertig jaar. Terwijl centrale banken wereldwijd sinds de crisis in 2008 constant edelmetaalreserves uitbreidde, worden die aankopen vooral gedreven door landen als Rusland, Kazachstan en China.
Hoewel het voor Hongarije een grote aankoop betreft, is het land een relatief kleine speler. Volgens gegevens van de World Gold Council staat Hongarije nog steeds buiten de top 50 wereldwijd in goudaanhoudingen, waarschijnlijk net voor Qatar maar na Slowakije, dat op de 54e plek staat in goudreserves.
De V.S., de grootste aanhouder ter wereld, bezit zo’n 8.133 ton. In vergelijking met Rusland valt de aankoop ook zeker tegen, zij voegt dit jaar elke maand al gemiddeld zo’n 20 ton goud toe aan de reserves. Een totaal van 31,5 ton mag dus peanuts heten, maar in het grote plaatje wel weer een duidelijk teken aan de wand; centrale banken wereldwijd blijven fan van het edelmetaal.
Bronnen: Bloomberg, Quartz, FT
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]