Zoals iedere morgen log ik even bij mijn broker in om mijn portefeuille te checken en ik zie het volgende bij Sberbank, de Russische bank waarin ik investeerde:
De laatst gekende koers bedraagt $0,0114 en dat is een daling van 99,9985% ten opzichte van mijn gemiddelde aankoopprijs van $7,75.
Een gepaste straf om je neus in een conflict van dit niveau te steken, zeker?
Gelukkig heeft deze uitschuiver geen al te groot effect op mijn totale portefeuille…
…maar dat wil niet zeggen dat je er zomaar de schouders voor kan ophalen!
Na zo’n gigantisch verlies, vind ik het altijd wel even belangrijk om de gemaakte analyse te herbekijken en eventuele lessen te trekken naar de toekomst.
Pas op, Sberbank is een asymmetrische belegging en het is niet uitzonderlijk dat zo’n belegging compleet de mist in gaat.
Het zijn beleggingen die honderd procent kunnen dalen maar duizend procent kunnen stijgen. De risk/return zit dus wel goed, maar beleggers hebben toch vaak de neiging om meer te focussen op return in plaats van risk.
Zoals je weet, heb ik eerder met bitcoin en rhodium twee heel erg mooie asymmetrische belegging geadviseerd maar deze keer ging het dus fout.
Compleet fout mogen we wel zeggen.
Ik maakte twee inschattingen die -achteraf bekeken- er goed naast zaten.
Mijn eerste inschatting was dat de situatie in Oekraïne niet compleet zou ontsporen. Ik ging ervan uit dat niemand oorlog wilde riskeren over Navo-lidmaatschap.
Het heeft ook iets behoorlijk absurd natuurlijk.
Oekraïne wil lid worden van de NAVO om zo beschermd te worden tegen de Russische agressie, maar het is net door die stap dat je de inval krijgt die je probeert te vermijden.
Mijn tweede inschatting was dat de Russische economie behoorlijk weerbaar is en dat men wel een manier zou vinden om de impact van de sancties te beperken.
Maar ook hier kan je spreken van een serieuze dwaling. De Russische economie ligt na enkele dagen al in de lappenmand.
Hoe moet het nu verder met deze aandelen?
Want ondanks alles is de Sberbank niet failliet. Nog niet.
Het is wel zo dat je de aandelen in Londen niet meer kan kopen, enkel nog kan verkopen. We hebben dus een markt met enkel verkopen en geen kopers en dat valt aan de prijs af te lezen.
Via Londen bezit je ook een zogenaamde ADR waarbij je dus juridisch gezien niet rechtstreeks in Sberbank belegt, maar in een instrument dat deze belegging voor jou deed.
En deze ADR wordt in dit geval beheerd door Bank of Mellon.
Het is mij op dit moment onduidelijk hoe er verder met deze ADR zal omgegaan worden.
Ik hoor geruchten dat Bank of Mellon wil stoppen met deze ADR’s maar wat betekent dit concreet voor de houders?
Zal Bank of Mellon de onderliggende aandelen verkopen op de Russische beurs en ons een beetje cash teruggeven of zullen de ADR’s bijvoorbeeld geconverteerd worden naar de onderliggende Russische aandelen?
Ik vraag me verder ook af wie deze ADR’s momenteel nog kan kopen? Particuliere beleggers kunnen enkel nog VERKOPEN, maar wie is dan de koper aan de andere kant?
Zou bijvoorbeeld Bank of Mellon zelf via de achterdeur de aandelen spotgoedkoop van je overnemen? Het zijn typische praktijken van de ‘banksters’.
In ieder geval: wat je ook doet, verkoop zeker niet je aandelen. Het koersverlies is geleden en er valt nu toch niks te recuperen. Houd de aandelen gewoon bij en wacht af.