Goud en zilver gingen vorige week flink hoger, waarbij goud woensdag zijn hoogste punt van dit jaar testte tegen de $1.350. Een week daarvoor deed goud nog bijna het laagste punt aan van dit jaar, rond de $1.270.
Analisten benoemden de handelsoorlog tussen de VS en China en daarnaast de dreiging van importtarieven door de VS aan Mexico al eerder als mogelijke aanstichters van de al eerder ingezette stijging.
De voorzitter van de Amerikaanse Fed, Jerome Powell, gaf vorige week dinsdag nog eens aan dat hij misschien een renteverlaging overweegt. In tijden van onzekerheid vluchten investeerders traditioneel in goud en dat was ook deze keer niet anders.
In de tussentijd blijkt ook dat de Chinezen voor de zesde opeenvolgende maand goud hebben bijgekocht. De People’s Bank of China (PBoC) heeft zijn officiële goudreserves opgetrokken tot 61,61 miljoen ounces in mei. Een toename van 15,86 ton, terwijl er de vijf maanden daarvoor ook al 58 ton goud werd bijgekocht.
De goudprijs kent voor dit jaar een stijging van 4,9 procent. Hoewel het rond een laagste punt koerst in een week tijd hebben we huidig niveau sinds februari dit jaar niet meer gezien.
De Indiase goud import steeg in mei daarnaast liefst 49 procent, tot 116 ton. Het land, dat op China na de grootste goudconsument mag heten, kende een goudimport ter waarde van $4,78 miljard in mei. Dezelfde maand vorig jaar was dat nog $3,48 miljard.
De tweede helft van het jaar kent daarbij een sterkere vraag naar goud in India, omdat de vraag rond bruiloften en Indiase feestdagen, die in de tweede helft van het jaar meer voorkomen, toeneemt.
Volgens de World Gold Council mag er voor dit jaar een Indiase goudconsumptie worden verwacht tussen de 750 en 850 ton. Vorig jaar was dat nog 760,4 ton.
In het afgelopen decennium is de gecombineerde vraag naar goud uit India en China met liefst 71 procent gestegen. De groeiende middenklasse in combinatie met de bredere economische groei heeft daarbij een aanzienlijke invloed op de vraag naar goud.
Maar zoals duidelijk uit de stijgende goudreserves, van zowel de Indiase als de Chinese overheid, zijn niet alleen consumenten geïnteresseerd in het edelmetaal.
De vraag naar goud in India en China blijft dus sterk, maar er zijn daarnaast tekenen van een afnemend aanbod.
De combinatie van een lager aanbod, een grotere vraag naar goud, geopolitieke spanningen en tekenen van economische afzwakking wereldwijd kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat de goudprijs flink hoger gaat.
Bronnen: Yahoo, Bloomberg, Reuters
Foto: Flickr