In India zijn het grote goud bulls, dat is alom geweten. De bevolking belegt daar immers een behoorlijk groot deel van het spaargeld in het blinkende gele metaal. De overheid wil blijkbaar de mensen ook de kans geven om te beleggen in papieren goud.
De tweede tranche van gouden overheidsobligaties, waarvan de verkoop maandag begon, zullen bij beleggers blijkbaar goed onthaald worden. Ze zijn immers geprijsd onder de marktprijzen voor het metaal, en door de problemen op de financiële markten zijn bepaalde beleggers blijkbaar geneigd om hun posities te diversifiëren.
India plant om maar liefst 150 miljard roepie (goed voor meer dan 2,2 miljard dollar) te verkopen in het boekjaar dat eindigt op 31 maart. De bedoeling lijkt wel om beleggers weg te leiden van fysiek goud.
Harish Galipelli, die bij Inditrade Derivatives and Commodities instaat voor de grondstoffen- en valutahandel, zegt dat gezien de correctie op de beurzen de interesse in goud weer toeneemt. Beleggers kijken immers uit naar veilige havens, en volgens hem zal deze tweede tranche een betere respons krijgen dan de eerste tranche.
De Reserve Bank of India heeft de uitgifteprijs van de obligaties, die tot en met deze vrijdag zullen worden verkocht, vastgelegd op 26.000 roepie per 10 gram. Dat ligt onder de huidige marktprijs van bijna 26.050 roepie.
De obligaties, die gelinkt zijn aan de goudprijs, betalen elk jaar een coupon van 2,75 procent en hierdoor kunnen consumenten eerder investeren in papieren goud dan in het echte spul.
De eerste tranche, die begin november werd gelanceerd, kreeg maar een lauwe respons van beleggers. Die was immers 5 procent boven de markt geprijsd. Toen was de situatie op de financiële markten ook een heel stuk beter dan vandaag. De goudprijs daalde toen in afwachting van een Amerikaanse renteverhoging.
Aangezien de risicoappetijt op de markten momenteel laag ligt en de rentevoeten op bankdeposito’s ook aan het dalen zijn, zal de vraag voor de tweede tranche waarschijnlijk beter zijn, zeggen Indische economen.
De obligaties maken deel uit van de maatregelen die India genomen heeft om de forse vraag naar goudimport te temperen, nadat een zware valutacrisis in 2013 het land teisterde. De roepie daalde toen immers naar een laagtepunt en het tekort op de lopende rekening scheerde hoge toppen.
Afwachten hoe deze obligaties onthaald worden in India!
[xyz-ihs snippet=”goud”]