Indiase goudimport neemt sterk af

Diwali

De goudimport in India, samen met China ’s werelds grootste goudconsument, zakte in mei voor de vierde maand op rij. Kopers lijken weg te blijven vanwege het feit dat het edelmetaal dit jaar al een dikke 16 procent duurder is geworden.

Ook doet de Indiase overheid er alles aan om goud minder aantrekkelijk te maken, onder meer door hogere belastingen. Hierdoor gingen juweliers in maart en april in protest en staakten zeker 40 dagen lang, waardoor de goudafname drastisch lager ging.

De goudimport daalde in vergelijking met mei een jaar geleden met 51 procent – tot 31 ton. In april van 2016 kende India een goudimport van 22 ton. De Indiase overheid lijkt dus te slagen in haar opzet om de goudimport te laten afnemen. Dit vanwege het feit dat de grote goudimport enorm op de handelsbalans drukt.

Toch blijft de goudprijs ook in India stijgen. Kumar Jain, lid van de Mumbai Jewellers Association in de Zaveri Bazaar, de grootste goudmarkt van het land:

Gold rates have gone up and there’s hardly any demand now. June and July are lean demand months as consumers get busy with agriculture and school activities

De zwakke vraag en het toegenomen aanbod, wegens de sluiting van de duizenden juweliersshops die zonder omzet kwamen te zitten, dwong vorige maand de grootste edelmetaalraffinaderij van het land – MMTC-PAMP India – om activiteiten tijdelijk stop te zetten.

In augustus zal zij, wanneer de vraag naar goud wegens het festivalseizoen weer toe zal nemen, de deuren hoogstwaarschijnlijk weer openen.

Tijdens het festivalseizoen – dat in augustus begint en in oktober of november wordt afgesloten met Diwali – wordt er elk jaar een enorme hoeveelheid goud “geconsumeerd”. Hoewel India een grote hoeveelheid goud heeft, importeert het bijna al het goud dat het verbruikt. In 2015 betrof die vraag volgens data van de World Gold Council 848,9 ton.

Indiase handelaren in het edelmetaal geven aan dat nu al de vraag naar goud door juweliers aan kracht lijkt toe te nemen en ditzelfde geldt voor zilver. Daarnaast wordt de binnenlandse prijs in roepies bepaalt door de goudprijs in dollars. Die wist gisteren met 1,55 procent te stijgen tot 1263 dollar per ounce. Zilver steeg daarnaast met 4 procent tot boven de 17 dollar per ounce.

Bronnen: Bloomberg, Times of India

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]