De Indiase goudimport tussen 2016 en 2020 was goed voor 86 procent van het aanbod. De import blijft daarbij elk jaar groeien – ondanks de hoge invoerrechten, zo blijkt uit een nieuw rapport van de World Gold Council (WGC).
Sinds de eerste verhoging van de invoerrechten in 2012 heeft India ongeveer 6.581 ton goud geïmporteerd, gemiddeld ongeveer 730 ton per jaar.
In 2020 importeerde India 377 ton goudbaren en -erts uit meer dan 30 landen, waarvan 55 procent afkomstig was uit slechts twee landen – Zwitserland (44 procent) en de VAE (11 procent).
Een belangrijke verandering op de Indiase goudmarkt is de groei van de import van gouderts. De toename weerspiegelt de inschikkelijke houding van de regering tegenover goudraffinage.
In de afgelopen vijf jaar was de import van gouderts goed voor 30 procent van de totale officiële import van het gele edelmetaal.
De belastingvoordelen op gouderts hebben geleid tot een enorme uitbreiding van de raffinagecapaciteit in het land. Het aantal raffinaderijen is daarbij gegroeid van 3 in 2012 tot 32 in 2020.
Door de lagere heffing op gouderts is het aandeel ervan in de goudimport gestegen van 11 procent in 2014 tot 29 procent in 2020.
Somasundaram WGC CEO India gaf aan: “As the second largest global market, Indian gold demand is heavily dependent on bullion and dore imports. Looking at current market trends, we expect gold imports to be stronger in 2022, as compared to this year”
Met zeer weinig mijnbouw en een bescheiden niveau aan recycling is India sterk afhankelijk van de import van het edelmetaal om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen.
De Indiase officiële import is, ondanks de hoge invoerrechten, blijven groeien: de afgelopen tien jaar bedroeg de officiële invoer gemiddeld 760 ton.
India is op China na de grootste goudconsument ter wereld. Het land is echter sterk afhankelijk van deze import om aan de vraag te kunnen voldoen.
In de vijfjarige periode 2016-2020 maakte de import, zoals gezegd, 86 procent uit van India’s goudaanbod, terwijl recycling goed was voor 13 procent en mijnbouw slechts 1 procent van de vraag kon voldoen.
Ongeveer twee derde van het geïmporteerde goud is in de vorm van baren van een kilo (995 gram zuiverheid) of 100 gram baren.
Baren met een zuiverheid van 999 maken een groot deel uit van de resterende import. De laatste jaren hebben vooral de 100 gram baren aan populariteit gewonnen.
Foto: Flickr