De Indiase regering heeft haar jacht op de vermiste gouden munt van 12 kg, die wordt beschouwd als het eigendom van de Nizams van Hyderabad en de grootste munt ter wereld die ooit is geslagen, na een vruchteloze zoektocht van bijna vier decennia hervat.
Het onbetaalbare artefact, geslagen door keizer Jahangir, was voor het laatst gezien in het bezit van de titulaire Nizam VIII van Hyderabad, Mukarram Jah, die naar verluidt heeft geprobeerd de munt te veilen bij een Zwitserse bank.
Maar de Indiase CBI (Central Bureau of Investigation) slaagde er niet in de munt te lokaliseren die aan Jah via zijn grootvader was gegeven – Mir Osman Ali Khan – de laatste Nizam van Hyderabad.
In een boek geschreven door voormalig directeur van de CBI, Shantonu Sen, staat dat de CBI ambtenaren hebben ontdekt dat Jahangir twee van dergelijke munten had geslagen.
De ene was geschonken aan Yadgar Ali, ambassadeur van de Sjah van Iran, terwijl de andere in het bezit is gekomen van de Nizams van Hyderabad.
Eminent historicus Salma Ahmed Farooqui van HK Sherwani Centre for Deccan Studies, Maulana Azad National Urdu University, die onderzoek deed naar de geschiedenis en de erfenis van ’s werelds grootste gouden munt, geeft aan dat de munt onbetaalbaar is en de trots van Hyderabad.
Ze geeft te kennen dat de Indiase regering nu na 35 jaar nieuwe inspanningen onderneemt om de munt te lokaliseren.
Farooqui geeft verder aan dat in 1987, toen de Indiase ambtenaren in Europa de centrale regering informeerden over de wereldberoemde veilingmeester Habsburg Feldman SA, die de 11.935,8 gram wegende gouden munt op 9 november in Hotel Moga in Genève veilde, via het in Parijs gevestigde filiaal van de Indosuez Bank in Genève, de CBI in beeld kwam.
Uit onderzoek bleek dat Mukarram Jah in 1987 twee gouden mohurs (een gouden munt die vroeger werd geslagen door verschillende regeringen) op de Zwitserse veiling probeerde te veilen. Een daarvan was vermoedelijk betreffende munt, die in 1987 op 16 miljoen dollar werd getaxeerd.
Er werd een onderzoek ingesteld en er kwam veel informatie boven water. CBI-ambtenaren kropen in de rol van historici en verdiepten zich in de geschiedenis van de munt.
Veel CBI-ambtenaren, die deel uitmaakten van het onderzoek, zijn echter niet meer in functie, zodat het onderzoek vooralsnog onbeslist is gebleven – maar wellicht niet voor lang.
Bronnen: TOI, India Times