De internationale goudsmokkel lijkt flink aan te trekken. Afgelopen maandag gaf de douane in het Koreaanse Incheon aan dat het de grootste Koreaanse smokkelbende ooit heeft weten op te rollen.
Daarbij zijn zes Koreanen aangehouden die in totaal voor 20 miljard won (16,6 miljoen dollar) goud van China naar Korea smokkelden.
De zes mannen bleken per boot tussen november 2015 en november 2016 meer dan 14 keer goud gesmokkeld te hebben. In totaal gaat het om 423 kilo goud.
In september gaf de Koreaanse douane een rapport uit waaruit bleek dat de totale goudsmokkel in 2013 minder dan 100 miljoen won bedroeg maar dat in 2014 gestegen was tot 440 miljoen won.
Van 2014 tot juni 2016 bleek het zelfs gestegen tot 1,08 miljard won.
Uit het rapport bleek ook dat de goudsmokkel steeds meer wordt uitgevoerd door bemanning van Vietnamese luchtvaartmaatschappijen.
Niet vreemd dat eind oktober in Incheon een Vietnamese stewardess werd opgepakt voor het smokkelen van 6 goudstaven, van 1 kilo elk, ter waarde van 280 miljoen won (245.000 dollar).
Afgelopen week wist de Saudische douane in Riyadh 2 pogingen tot smokkel te verijdelen waarbij in totaal 4 kilo aan gouden sieraden werd geconfisqueerd.
Het goud, ter waarde van meer dan 160.000 dollar, werd bij twee passagiers ontdekt die de sieraden in hun ondergoed hadden verstopt.
Onder Saoedische douanewetgeving moeten passagiers geld of sieraden boven de 15.990 dollar aangeven bij de douane.
Afgelopen maandag werd ook een passagier aangehouden op Indira Gandhi Airport in India.
De smokkelaar had vier goudstaven, elk 450 gram, in zijn rectum verborgen.
Vorige maand werd een vrouw op hetzelfde vliegveld gearresteerd met 12 goudstaven.
Maar het blijkt tot niets in verhouding met Indiase edelmetaalhandelaar Narendra Kumar Jain, die werd geïdentificeerd als een ware smokkelkoning.
Hij werd in september gearresteerd voor het smokkelen van in totaal 11.000 kilo goud, ter waarde van een grove 440 miljoen dollar.
Zijn netwerk smokkelde goud via Myanmar naar India. Middels binnenlandse vluchten van Jet Airways bracht hij het goud naar Delhi.
Het bleek voor Indiase begrippen om een unieke modus operandi te gaan, aangezien grote Indiase goudsmokkelaars meestal trein- of bus routes gebruiken.
Bronnen: Gulf Digital News, Korea Herald, Times of India, Korea Times, India Today
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]