De LBMA of voluit de ‘London Bullion Market Association’ fungeert zo’n beetje als de internationale groothandel in edelmetaal.
De handel gebeurt door de leden van de LBMA.
De LBMA is een fractioneel systeem.
Leden brengen een bepaalde hoeveelheid fysiek edelmetaal in als onderpand voor een clearing systeem maar het grootste deel van de handel is ‘unallocated’.
Er wordt dagelijks voor tientallen miljarden dollars aan edelmetaal verhandeld en slechts een klein deel van die handel resulteert in fysieke levering.
Op deze manier kan je de LBMA vergelijken met een bank.
In België staat tegenwoordig bijna 300 miljard euro op spaarrekeningen maar we weten allemaal dat banken dit geld niet kunnen uitbetalen.
Als een klein percentage van de spaarders hun tegoeden opvragen, valt de bank om.
Bij de LBMA is dat niet anders.
Het grote verschil is dat centrale banken bij een bankrun altijd extra geld kunnen printen om de banken uit de shit te halen, een ‘feature’ die goud niet bezit.
Ik geef je deze achtergrond over de LBMA omdat er deze week twee opmerkelijke berichten verschenen die ons vertellen dat het fractioneel LBMA-systeem onder bijzonder zware druk staat.
Het eerste bericht is een rapport van 58 pagina’s dat door de LBMA overgemaakt werd aan de Bank of England om hun beklag te doen over de nieuwe ‘Basel’ 3 regels.
Onder deze nieuwe regels voor banken werd bepaald dat unallocated goud posities voor 85% gedekt dienen te worden door cash.
Het rapport spreekt over het ‘verwoestende effect’ van deze maatregel die ‘het potentieel heeft om het systeem compleet te ondermijnen’.
LBMA waarschuwt dat het systeem kan instorten omdat leden niet over de fondsen beschikken om te voldoen aan deze regels.
De LBMA geeft in het rapport ook toe dat de handel vooral ‘unallocated’ is.
Wie een beetje tussen de regels kan lezen, weet hier al snel hoe de zaken ervoor staan. De LBMA-leden hebben massa’s aan ‘unallocated’ edelmetaal verkocht en als men hen vraagt om wat extra kapitaal tegenover deze verplichtingen te zetten, dreigt al het gevaar dat de boel in elkaar klapt.
Op dat moment zullen heel veel beleggers wereldwijd het verschil leren tussen ‘unallocated’ en ‘allocated’ edelmetaal.
Ze zullen ontdekken dat ‘unallocated’ niet meer is dan een claim op edelmetaal en geen waarde heeft als er geen edelmetaal meer tegenover staat.
Als belegger krijg je hier -nog maar eens- een duidelijke waarschuwing. Het is een blijft van primordiaal belang om edelmetaal fysiek (100% allocated) te bezitten.
Alsof de LBMA die waarschuwt voor de ineenstorting van het eigen systeem nog niet voldoende was, moest men ook nog eens bekennen dat de zilvervoorraden in de LBMA-kluizen 3.300 ton te groot werden ingeschat.
LBMA spreekt hier over een fout bij het ingeven van de data, maar het is toch weer heel opmerkelijk dat deze foute data wereldkundig werd toen de SilverSqueeze-beweging het tekort aan fysiek zilver op de agenda plaatste.
Hier zit natuurlijk meer dan een reukje aan. De wanhoop bij de LBMA moet gigantisch groot zijn als je deze twee berichten inhoudelijk beoordeeld.
Aan de ene kant roepen ze tegen de Bank of England dat al het edelmetaal fractioneel is en dat extra middelen voorzien als waarborg de ineenstorting garandeert.
Aan de andere kant roepen ze tegen beleggers dat er meer dan voldoende fysiek edelmetaal beschikbaar is om aan de verplichtingen te voldoen. Alleen blijkt dan later dat de cijfers een beetje overschat werden.
Je moet echt geen briljante geest zijn om te beseffen dat het goed fout zit bij de LBMA en dat de risico’s in de edelmetaalmarkt steeds groter worden.
En dan bedoel ik de risico’s van ‘unallocated’ posities.
Heel wat beleggers die denken goud te bezitten, staan straks voor een gigantische verrassing.
Niet alleen bezitten ze niets meer dan een papieren claim op edelmetaal, maar als de LBMA in elkaar klapt, is die claim misschien ook nog eens compleet waardeloos…
Dus bij deze nog eens een dringende oproep om enkel fysiek edelmetaal aan te houden.
En met fysiek edelmetaal bedoel ik 100% allocated.
Mijn edelmetaal ligt bijvoorbeeld op mijn naam opgeslagen in Zürich en ik beschik over de serienummers van de baren. Op deze manier kan ik altijd aantonen welke baren mij toebehoren.
Goud999 is overigens één van de weinige partijen in de markt die enkel werkt met 100% allocated edelmetaal.