Investeerders in edelmetalen lachende derde in presidentsverkiezingen

2016 behoort aan de edelmetalen- en mijnbouwinvesteerders, die dit jaar de grote winnaars blijken te zijn.

Na een meerjarige neerwaartse trend, die voor zilver in 2010 begon en voor goud in 2011, maakten beide metalen dit jaar een flinke comeback. De goudprijs staat ondertussen 25 procent en zilver zelfs zo’n 44 procent hoger sinds begin dit jaar.

De winsten die neergezet werden door mijnbouwbedrijven die edelmetalen produceren zijn nog fenomenaler dan de winsten van de edelmetalen an sich.

Alle 22 goudmijnbouwers die een marktwaarde hebben van meer dan 300 miljoen dollar kenden dit jaar een stijging van minstens 38 procent terwijl 16 van de 22 met meer dan 100 procent zijn gestegen.

Voor zilver het zelfde verhaal met alle 6 mijnbouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in het mijnen van het edelmetaal een stijging tot ruim boven de 100 procent.

Volgens ABN Amro’s Georgette Boele zal die trend zich ook na de Amerikaanse verkiezingen doorzetten. Goud wordt een stuk duurder, of Donald Trump nou president van Amerika gaat worden of Hillary Clinton, aldus Boele.

Zij ziet de goudprijs in 2017 naar 1850 dollar per troy ounce gaan wanneer Trump president wordt. Dat is een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van de huidige goudprijs van 1330 dollar.

Bedenk daarbij hoeveel de stijging kan zijn voor de mijnbouwbedrijven!

Ook als Hillary Clinton de race om het Witte Huis wint zal de prijs van het edelmetaal omhoog gaan, zo verwacht zij. Ze gaat er vanuit dat de inflatie in dat geval hoger zal zijn dan de groei, dat de reële rente negatief blijft en dat de dollar aan waarde inboet.

Allemaal factoren die zorgen voor hogere goudprijzen. Met Clinton aan de macht kan het goud naar 1650 dollar per troy ounce, geeft Boele aan. Toch ook een stijging van 25 procent. Voor ABN Amro is dat tevens het basis scenario.

Bronnen: FD, The Motley Fool, Daily FX

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]