Een zeldzame vondst in Israël, waar jongeren 425 gouden munten hebben opgegraven die zo’n 1.100 jaar oud zijn.
De munten van het Abbasidisch Kalifaat werden 18 augustus ontdekt bij een archeologische opgraving ergens in het midden van Israël, zo maakte de Israel Antiquities Authority (IAA) vandaag bekend.
Tieners die vrijwilligerswerk aan het doen waren, vooruitlopend op hun dienstplicht, ontdekten de vondst tijdens archeologische werkzaamheden op een plek waar een nieuw te bouwen wijk gepland is.
Wellicht voor de hand liggend heeft de IAA de exacte locatie van de plaats waar het goud werd ontdekt niet gespecificeerd.
Oz Cohen, een van de tieners: “It was amazing. I dug in the ground and when I excavated the soil, saw what looked like very thin leaves. When I looked again I saw these were gold coins. It was really exciting to find such a special and ancient treasure”
De munten, gemaakt van puur goud, werden gevonden in uitstekende staat in een soort kruik.
De opgravingsdirecteuren Liat Nadav-Ziv en Dr. Elie Haddad gaven aan dat ze ervan uitgaan dat degene die de munten begraven heeft hoogstwaarschijnlijk verwachtte dat hij of zij de schat later op zou kunnen halen.
De vondst kan erop wijzen dat er internationale handel plaatsvond tussen de bewoners van het gebied en meer afgelegen gebieden.
Dr. Robert Kool, een muntdeskundige van de IAA, geeft aan dat het in totaal gaat om 845 gram puur goud, wat aan het eind van de 9e eeuw een aanzienlijke waarde vertegenwoordigde.
In die tijd maakte de regio deel uit van het Abbasidisch Kalifaat, dat zich uitstrekte van Perzië tot Noord-Afrika, met een centrale regeringszetel in Bagdad.
De ontdekking bestaat uit volledig gouden dinars, maar bevat ook – wat ongebruikelijk is – ongeveer 270 kleinere goudstukken, stukjes goud die gebruikt konden worden om te betalen voor kleinere transacties.
Kool voegt eraan toe dat een daarvan uitzonderlijk zeldzaam was en niet eerder werd gevonden bij opgravingen in Israël.
Het gaat om een fragment van een gouden solidus van de Byzantijnse keizer Theophilos (829 – 842 CE), geslagen in de hoofdstad van het keizerrijk Constantinopel.
Volgens de IAA dient het als bewijs dat er connecties waren tussen de twee rivaliserende rijken, aangezien alle andere goudstukken islamitische munten betreffen.
Bronnen: BBC, Reuters, Times of Israël
Foto: Times of Israel – Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority