Japanse negatieve rente stimuleert de vraag naar goud

De fysieke vraag naar goud leek vorige week bij top consument China te vertragen, terwijl een staking door juweliers in India, die protesteren tegen een hogere goudbelasting in het land, de vraag afremde bij de op 1 na grootste goudafnemer. Toch verhoogden hedgefondsen hun positieve posities op de Comex vorige week.

Gegevens die vrijdag bekend werden gemaakt maakten duidelijk dat bullish posities op de Comex sinds februari 2015 niet meer zo groot waren. Al lijken fluctuaties in de vraag naar fysiek goud soms wat abrupt, die vraag lijkt toch in algehele zin wereldwijd toe te nemen.

Zo steeg vorig jaar ook de fysieke goudvraag in Japan aanzienlijk nu blijkt. Het ging van 17,9 ton in 2014 naar 32,8 ton goud over geheel 2015 waardoor Japan de op 6 na grootste consument is in Azië.

Volgens Takahiro Ito – chief manager bij Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K. in Tokyo – zorgt de Bank of Japan met huidige negatieve rente ervoor dat veel individuele beleggers zeker op dit moment voor goud gaan. Afgelopen vrijdag klom de prijs van goud boven de ¥5.000 yen per gram, het hoogste sinds 7 juli 2015. Takahiro Ito:

Many customers usually sell gold, but we get the feeling that more customers are buying gold even at prices exceeding ¥5.000 yen

In een poging om de bancaire kredietverlening te stimuleren heeft de BoJ haar rente – net als de ECB – in januari onder nul gezet. Terwijl dit investeringen in hoger renderende activa zou moeten stimuleren lijkt het dat het tevens onbedoelde consequenties ten gevolge heeft.

Huishoudens houden zelf contant geld aan in plaats van bij de bank of stoppen hun spaarcenten in meer traditionele spaarmethodes – zoals goud. De grote verkoop aan kluizen in Japan lijkt dat fenomeen te ondersteunen.

Het beleid van de BoJ leidt tot misverstanden bij beleggers, gaf Ito aan. Sommige kopers zijn van mening dat negatieve rente gepaard zou kunnen gaan met negatieve rente op spaargeld, terwijl oudere Japanners bang zijn voor een herhaling van hun ervaringen na de Tweede Wereldoorlog. Toen beperkte de Japanse regering geldopnames om de inflatie in te dammen.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]