JPMorgan Chase & Co heeft ingestemd met een boete van 60 miljoen dollar, wederom in verband met het manipuleren van de edelmetaalmarkten. De betaling zal zo’n 7 procent van de geschatte 915 miljoen dollar aan geleden schade terugwinnen.
In een collectieve actie door beleggers geeft de grootste Amerikaanse bank nu met deze schikking indirect toe dat het de prijzen van edelmetaal futures en opties heeft weten te manipuleren.
De Amerikaanse grootbank geeft met deze schikking echter officieel geen overtredingen toe, maar koopt de beschuldigingen af.
Het heeft betrekking op handel in edelmetaalfutures en -opties van de bank van maart 2008 tot augustus 2016.
In september 2020 ging JPMorgan al akkoord met een andere schikking van 920 miljoen dollar, inclusief een strafrechtelijke boete van 436 miljoen dollar.
Dit betrof een regeling met de Amerikaanse overheid in verband met onderzoek naar spoofing van de edelmetaalmarkten. De in New York gevestigde bank trof in september nog eens een schikking van 15,7 miljoen dollar met beleggers over het vervalsen van schatkistcertificaten.
Amerikaanse overheidsinstanties hebben de afgelopen jaren flink ingezet op onderzoeken naar een vorm van illegale handel in edelmetalen, beter bekend als “spoofing“.
Bij spoofing plaatsen handelaren orders die ze van plan zijn te annuleren, in de hoop de prijzen te beïnvloeden ten gunste van hun marktposities.
Een handelaar kan bijvoorbeeld een grote order inzetten om goud te kopen onder de huidige prijs in de hoop dat andere handelaren dit zien en beginnen bij te kopen.
Dit kan de prijs opdrijven, terwijl het oorspronkelijke bod nooit bedoeld was om te worden ingelost. Al die tijd houden de handelaren de positie vast en kijken toe hoe de prijs stijgt, om vervolgens de positie tegen winst te annuleren.
JPMorgan is niet de enige bank die in de problemen is gekomen door spoofing. De Amerikaanse autoriteiten onderzochten eerder twee voormalige werknemers van handelaren van Deutsche Bank, die beide schuldig werden bevonden aan het manipuleren van goud- en zilverprijzen.
Ook banken als Bank of America Merrill Lynch, UBS en HSBC werden eerder al veroordeeld voor het manipuleren van de edelmetaalmarkten.
Foto: Flickr