Vorige week hielden goud en zilver hun bodemniveaus aan, en konden zelfs sterk stijgen. Goud kon met bijna 40 USD per ounce stijgen en zilver steeg met 55 cent. De vraag is nu uiteraard of deze stijgingen duurzaam zijn en nog een eind kunnen doorgaan, of we al aan het einde ervan gekomen zijn.
Het antwoord is niet zo eenduidig, want zoals jullie weten zijn er verschillende factoren die aan de grondslag liggen van de prijzen voor goud en zilver. Beide edelmetalen, zowel goud als zilver, kunnen opwaarts uitbreken, maar op basis van de commerciële positionering heeft zilver betere kansen om een rally door te zetten. Goud zou binnen een bepaalde bandbreedte kunnen blijven, terwijl zilver wel eens zou kunnen uitbreken.
Zilver is op dit moment een echt koopje. De goud/zilver relatie is nog altijd serieus uit evenwicht, met een verhouding van 1 op 80. Dat is in de geschiedenis nog maar zelden voorgevallen. Zilver is zo goedkoop omdat het op de eerste plaats een edelmetaal is dat niet als dusdanig wordt erkend. Het wordt nog veel beschouwd als een industrieel metaal zonder monetaire waarde, maar dat is niet het geval. In veel talen betekent zilver immers hetzelfde als geld.
De meeste beleggers beseffen dat niet, maar er is een reden waarom zilver het “poor man’s gold is”. Zilver is voor de meeste beleggers veel beter te doen qua aankoopprijs.
Zaken die roet in het eten kunnen gooien zijn een fors stijgende dollar en stijgende rentevoeten, maar op lange termijn zijn dit geen factoren die echt de goudprijs kunnen tegenhouden. Zilver kan zelfs nog outperformen.
Hoewel een uitbraak op korte termijn misschien geen optie is, zien we wel mogelijkheden voor een sterke uitbraak op lange termijn.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]