De vraag naar goud daalde scherp, aldus het nieuwe kwartaalrapport van de World Gold Council (WGC).
Het “WGC Gold Demand Trends rapport” – betreffende het eerste kwartaal van 2017 – kwam gisteren uit en daaruit blijkt dat de vraag naar goud wereldwijd met 18 procent is gedaald, tot 1.034,5 ton.
Cijfers worden vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en de vraag naar goud in het eerste kwartaal van 2016 was bijzonder groot.
Over het algemeen was de instroom in de door goud gedekte ETF’s “solide”, de vraag naar fysiek goud gestegen en de vraag naar gouden sieraden stabiel. Alleen centrale banken kochten minder goud aan dan in het verleden het geval.
De vraag naar gouden munten en goudbaren kende echter haar sterkste eerste kwartaal sinds 2013, aldus de WGC. Een stijging van 9 procent.
Daarbij staat China flink bovenaan met een stijging van zo’n 30 procent op zo’n 100 ton.
De westerse vraag kent sinds het einde van het eerste kwartaal van dit jaar echter een terugval, waarbij zowel de US Mint als de Australische Perth Mint in april een meerjarig laagtepunt lieten optekenen in muntverkopen.
Dat staat weer in sterk contrast met verkopen bij online-goudverkoper BullionVault, dat de vraag enkel ziet toenemen. Hoewel ook daar april een ietwat tegenvallende maand betrof.
De vraag naar gouden sieraden valt echter nog steeds tegen, aldus de WGC, en ook goudaankopen door centrale banken kende haar laagste punt in bijna 6 jaar.
Vooral een pauze in aankopen door de People’s Bank of China, voorheen de sterkste opkoper naast Rusland, drukte de cijfers.
De vraag naar goud door centrale bank daalde naar 76,3 ton, een daling van 27 procent ten opzichte van de 104,1 ton in dezelfde periode vorig jaar.
Ook bijna een derde lager dan de 108,5 ton van het vierde kwartaal 2016.
De WGC verwacht daarnaast dat centrale bank gedurende de rest het jaar minder goud zullen kopen, met de kanttekening dat centrale banken al sinds half 2014 minder goud aan het aankopen zijn.
Het rapport van de WGC richt zich overigens grotendeels op de vraagzijde, maar bevat ook een rubriek over het aanbod.
Terwijl de goudmijnproductie op 764 ton, een daling van 3,8 ton, “weinig veranderd was” ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, daalde het totale aanbod met 12 procent. Dat kwam uit op 1.032 ton in.
In het eerste kwartaal van 2016 was dat nog 1.175,2 ton.
Die daling is het gevolg van een daling in recycling, dat op 283 ton uitkwam, 21 procent lager dan de 360 ton van het eerste kwartaal vorig jaar.
Bronnen: WGC, Investing News, Bullionvault
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]