Laatste stukje vertrouwen opgezegd!

We moeten het toegeven, heel wat jaren lang hebben we geloofd dat de euro als munt nog helemaal zo slecht niet was…

Niet dat we de illusie hadden dat die euro zijn koopkracht op één of andere bijzondere manier zou behouden over de jaren, en dat je dus geen goud nodig had om je spaargeld te beschermen. Nee, alle munten in de wereld zullen flink achteruit moeten, dat zit al jaren in ons systeem ingebakken. (Dat is ook al jaren bezig, fysiek goud steeg de afgelopen 20 jaar in euro met gemiddeld 9% per jaar. Dat is gemiddeld een verdubbeling in prijs, elke 8 jaar)

Maar we dachten wel dat de schade voor ons in de Eurozone uiteindelijk nog menselijk zou zijn. Dat vermogens in de Eurozone zouden overleven om opnieuw iets beter op te bouwen, zoiets…

Zelfs toen Griekenland in 2015 (nog maar een keer) in de problemen zat en het voortbestaan van de euro door velen in vraag werd gesteld, hebben wij diezelfde euro in deze nieuwsbrief toch verdedigd. Op dat moment was het veel makkelijker om de munt de grond in te boren….

Maar genoeg is genoeg, de realiteit is intussen dat de ECB enkel nog voor politiek staat. Terwijl een Centrale Bank in het ideale geval natuurlijk de belangen van de gebruikers van haar munt verdedigt.

Geld is ook iets speciaal: Om gebruikt te worden in de handel moet een munt op heel korte termijn stabiel zijn, meer niet.
Om ook als spaarmiddel te fungeren, moet die munt minstens op middellange termijn en liefst op lange termijn stabiel zijn.

De rol van de euro als betaalmiddel staat niet ter discussie, die als middel om te sparen wel.

Intussen zit de ECB verder “achter de curve” dan ooit: In de plaats van de rente al lang geleden te verhogen en haar balans af te bouwen, spreken ze nu over (iets) hogere rente, tezamen met een naadloze overgang naar het volgende noodplan. Bedoeling is om de rente in de “zwakkere” landen van de eurozone niet te ver boven de rente van de sterkere landen te laten oplopen.

De ECB heeft de laatste jaren natuurlijk alle spaarders al onder een bus gegooid, het is nu bijzonder duidelijk dat dat nooit meer gaat veranderen. Het is geen kwestie meer van rijkelijk te laat zijn… Het is gewoon onwil.

Vroeger (meer dan 10 jaar geleden), maakten we op de donderdagmiddagen dat de ECB een persconferentie hield nog wel eens tijd om die via de livestream te volgen.

Zonder enige fout werd daar telkens opnieuw herhaald aan de journalisten in de zaal dat de inflatiedoelstelling van de bank 2% was. Inflatie net onder 2% was zo’n beetje de “sweet spot”.

Dat moest telkens herhaald worden omdat die journalisten dat niet leken te begrijpen, een Centrale Bank die enkel de stabiliteit van de munt voor ogen had en niet ging meeheulen met de politiek? Ongezien.

Eigenlijk vertelde de ECB dat de euro met max 2% per jaar mocht achteruit gaan en dat er actie zou worden ondernomen indien dat ooit in gevaar kwam.

Dat was natuurlijk voor de tijd waarin Centrale Bankiers zich ook gingen bemoeien met zaken zoals “klimaatdoelstellingen” en het was de tijd waar je met Jean-Claude Trichet ook nog een echte Centrale Bankier had bij de ECB.

In de jaren voor 2008 kon je die 2% inflatie net wel, net niet compenseren met de rente op je spaarrekening. Geen grote luxe, maar bon…

Na 2008 bleken de mooie principes theorie en gingen ze stuk voor stuk overboord.

Het ergste vandaag, is natuurlijk dat de euro alles had om een groot succes te worden zowel voor handel EN als munt voor spaarders.

Maar uw spaargeld is niet meer de bezorgdheid van de ECB, uw job ook niet. De stabiliteit van de munt is zelfs niet de bezorgdheid, terwijl dat potverdorie het enige is waar ze mee zouden moeten inzitten.

Conclusie:
We sparen al lang zelf niet meer in “fiat” munten, maar we hebben ons toch lang door de euro laten vangen…

De jongste wereldmunt van allemaal, had in theorie heel wat troeven, maar deze zijn uitgespeeld. De praktijk is gewoon anders en we verwachten dus dat het uiteindelijke lot van dollar en euro niet zoveel verschillend van elkaar zal zijn.

De ECB blijft haar woord breken aan alle spaarders in de eurozone. Die spaarders werden de laatste jaren dus gedwongen om meer risicovolle alternatieven te gaan opzoeken en we zien de laatste maanden al waartoe dat kan leiden…

Gelukkig is het bijzonder makkelijk om zelf Centrale Bankier te spelen voor je eigen vermogen en zo veel minder afhankelijk te zijn van de kapriolen van de ECB.

Fysiek goud is immers de reserve waar Centrale Banken zelf op steunen. Wanneer zij het helemaal dreigen te verknallen, kunnen ze zelf terugvallen op die ultieme reserve.

Dat fysiek goud aankopen, kan HIER!

Tot binnenkort!

Het goud999 team!
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com

P.S. De juiste prijs van een kilo goud?

Onze nieuwsbrief van vandaag gaat over beschermen van (gespaard) vermogen. Maar wat is daarnaast het potentieel voor een echte meerwaarde? Dus het stuk aan verwachte opwaardering van goud, boven de negatieve effecten van inflatie in euro’s en dollars?

Binnenkort tonen we via ons “kompas” van de laatste twintig jaar, wat een kilo goud, volgens ons tenminste, minstens waard is!

P.P.S Nieuw – Prijs/Kwaliteit de oplossing voor zilveren munten:

1kg coin bars Zilver nu beschikbaar en de beste deal!
(per gram gerekend goedkoper dan de prijs van de 1 ounce munten)