De goudhandel die door de LBMA-i dienst van de London Bullion Market Association (LBMA) wordt gevolgd, bereikte afgelopen maandag bijna $100 miljard. Dat was het hoogste dagelijkse volume ooit, aldus de LBMA.
De flinke stijging in de goudhandel kwam op het moment dat olie hard onderuit ging, wegens een wereldwijde prijzenoorlog in de grondstof, terwijl het coronavirus steeds meer voor onzekerheid zorgt op financiële markten.
De stijging in het handelsvolume in goud bevestigde de status van het edelmetaal als veilige haven. Dat waren ook ongeveer de bewoordingen die de LBMA zelf gebruikte toen zij met het record in handelsvolume naar buiten kwam.
Volgens Peter Schiff, CEO van Euro Pacific Capital, zal het coronavirus gaan zorgen voor een grotere recessie dan die we hebben gezien in en na de financiële crisis van 2008.
Schiff: “The 2008 financial crisis was started by a drop in real estate prices, this one is started by the coronavirus. What’s causing the crisis is not the pins, it’s the bubble; it’s the debt. It’s because of all the debt we had a crisis in 2008, and because we have even more debt now, this is going to usher in an even bigger financial crisis. Gold is going to be the only safe haven left standing”
Na een marktdaling, zoals we die de afgelopen dagen – of eigenlijk de afgelopen twee weken – hebben gezien zal een overaanbod aan kapitaal de markten waarschijnlijk overspoelen. Dit zorgt vervolgens voor een hogere inflatie, twee fenomenen die bullish mogen heten voor goud, aldus Schiff.
Beleggers hebben zich dit jaar in hoog tempo op goud gestort, in afwachting van diverse monetaire versoepelingen – van zowel de Fed als de ECB – om onder meer de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.
Dat heeft ervoor gezorgd dat goud in dollars naar het hoogste punt steeg in zeven jaar tijd. Aanhoudingen in de door goud gedekte fondsen stegen eveneens naar een all-time high.
Maar hoewel goud de afgelopen dagen eveneens flink lager ging, net als aandelenmarkten wereldwijd, was dat niet in het geval bij de aanhoudingen in goud-ETF’s.
De goudprijs mag verder ook in dollars het record van meer dan 1.900 dollar in 2011 nog niet hebben verbroken, in andere valuta is dat wel degelijk het geval.
Zowel in euro’s, Canadese en Australische dollars, de Indiase roepie en andere valuta heeft het dit jaar recordprijzen aan weten te doen.
Foto: Flickr