Minder dan de helft van het goud – dat door de grote raffinaderijen in 2018 werd verwerkt – kwam uit grote industriële mijnen, zo liet de London Bullion Market Association (LBMA) gisteren weten.
De LBMA publiceerde daarbij voor het eerst gegevens aangaande de oorsprong van het edelmetaal dat zich door haar systeem beweegt.
De bekendmaking maakte deel uit van het eerste jaarverslag van de LBMA over de implementatie van haar richtlijnen aangaande verantwoorde bevoorrading.
Dit heeft tot doel een einde te maken aan de productie van goud wat in verband wordt gebracht met schendingen van de mensenrechten, criminaliteit of schade aan het milieu.
De LBMA gaf aan dat de raffinaderijen die het accrediteert in 2018 4.836 ton goud hebben verwerkt, wat overeenkomt met een bedrag dat een waarde vertegenwoordigd van zo’n $300 miljard tegen huidige goudprijs.
2.127 ton was daarbij afkomstig van grote industriële mijnen, 26 ton werd geleverd door kleine en ambachtelijke mijnen, en 2.683 ton betrof gerecycleerd goud zoals sieraden, baren en muntstukken die om worden gesmolten naar nieuwe baren.
Ambachtelijk en gerecycled goud is risicovoller dan goud uit grote mijnen, omdat het vaak door veel verschillende handen gaat en de herkomst ervan moeilijk of onmogelijk te traceren kan zijn.
De LBMA zegt dat haar raffinaderijen meer dan 90% van het goud uit grote industriële mijnen verwerken.
Slechts een fractie van de ongeveer 550 ton die elk jaar door ambachtelijke en kleinschalige mijnwerkers wordt geproduceerd wordt eveneens door de geaccrediteerde raffinaderijen verwerkt.
Het grootste deel van dit goud wordt verwerkt door raffinaderijen buiten het LBMA-systeem, die zich vaak minder bezig houden met de herkomst ervan.
Het kan dan op de markt worden gebracht met het label “gerecycled goud”.
De LBMA zegt in het verslag dat zij zich bewust is van de risico’s van het gerecycled goud en dat zij, naast het ontwikkelen van eigen regels, samenwerkt met autoriteiten in landen met grote raffinaderijen om regelgeving te verbeteren.
Bronnen: Reuters
Foto: Flickr