De wereldwijde edelmetaalmarkt zou opnieuw met een belangrijke verstoring van haar bevoorradingsketen kunnen worden geconfronteerd, nadat de London Bullion Market Association (LBMA) gisteren het lidmaatschap van zes Russische edelmetaalraffinaderijen heeft opgeschort.
In een maandag gepubliceerd persbericht verklaarde de LBMA dat zij in het licht van de sancties van het VK, de EU en de VS en om een ordelijke markt te waarborgen, de volgende goud- en zilverraffinaderijen met onmiddellijke ingang heeft geschorst:
JSC Krastsvetmet (goud en zilver), JSC Novosibirsk Refinery (goud en zilver), JSC Uralelectromed (goud en zilver), Moscow Special Alloys Processing Plant (goud), Prioksky Plant of Non-Ferrous Metals (goud en zilver) en Shyolkovsky Factory of Secondary Precious Metals, SOE (goud en zilver).
LBMA: “These six refiners will no longer be accepted as Good Delivery by the London Bullion market until further notice“
Ruth Crowell – CEO van de LBMA – gaf aan dat ze niet verwachten dat er een enorme impact zal zijn op de wereldwijde supply chain. Eerder geproduceerde producten door deze raffinaderijen blijven wel gewoon in omloop.
Richard Weaver, voorzitter van de Accredited Precious Metals Dealers en de Professional Numismatists Guild, geeft aan dat het moeilijk is om de volledige impact van de stap van de LBMA te bepalen.
Hij meent dat de wereldwijde sypply chain voor edelmetalen kwetsbaar blijft, aangezien zij nog herstellende is van de wereldwijde COVID-19 restricties. Elke verstoring kan volgens hem gevolgen hebben voor de fysieke markt.
Bart Kitner, president bij Kitco Metals, geeft te kennen dat de munthuizen wereldwijd nog steeds genoeg aanvoer hebben aan ruwe metalen hebben voor productie. Er is alles behalve een tekort aan metalen die nodig zijn om munten en baren te produceren, aldus Kitner.
Gainesville Coins edelmetaalexpert Everett Millman geeft eveneens te kennen dat de problemen op de wereldwijde fysieke metaalmarkt minder te maken hebben met de laatste stap van de LBMA, maar eerder een weerspiegeling zijn van de algemene onzekere geopolitieke en macro-omgeving.
De zes raffinaderijen zijn volgens hem geen belangrijke spelers op de wereldmarkt. Millman merkt ook op dat de bevoorradingsproblemen voor de munthuizen meer te maken hebben met een tekort op de arbeidsmarkt dan met een gebrek aan aanvoer.
De meeste grote munthuizen, waaronder de U.S. Mint, Royal Canadian Mint en de Australische Perth Mint gebruiken een binnenlandse aanvoer voor hun edelmetaalproducten. Rusland mag dan geen belangrijke exporteur van goud of zilver zijn, het is wel de op één na grootste producent ter wereld, net na China.