De grootste goudraffinaderij van Australië, de Perth Mint, heeft de productie van haar kilo goudbaren opgevoerd, om zo het fysieke tekort dat er in de VS is ontstaan op de Comex-markt aan te vullen.
De ineenstorting van de luchtvaartsector wegens het coronavirus was daarbij een probleem, aangezien goud vaak vervoerd wordt in de ruimen van passagiersvliegtuigen. Daarom worden inmiddels chartervluchten ingezet.
Ook was er een behoorlijke verstoring van de raffinagecapaciteit, wegens het sluiten van verschillende raffinaderijen wegens het coronavirus. Hierdoor ontstond een tekort op 1 kilo goudbaren, mede doordat beleggers op de Comex-markt steeds meer voor fysiek goud kozen.
Richard Hayes, CEO van de Perth Mint: “We’re producing as many kilobars as we can, we’re probably churning out seven and a half tons of them a week at the moment and we are forward sold well into May. A very large portion of those kilobars are ending up as Comex deliveries”
In een chaotische paar dagen eind maart steeg de premie voor de New Yorkse goud futures boven de Londense spotprijs van goud tot 70 dollar. Dat was ongekend.
Ondertussen is dat gezakt naar zo’n 21 dollar, maar toch is dat nog steeds veel in vergelijking met slechts een paar dollar in normale tijden.
De Perth Mint, die speciaal een productielijn optuigde voor kilo goudbaren in antwoord op het tekort, verwacht dat de verhoogde vraag tijdelijk is.
De raffinaderij van de Perth Mint verwerkt normaal gesproken vooral goud uit het land zelf en naburige landen als Papoea-Nieuw-Guinea.
Maar de Perth Mint heeft de afgelopen 12 maanden ook nieuwe contracten gesloten met enkele Noord-Amerikaanse goudproducenten en operaties in West-Afrika, om hun ontgonnen materiaal te verwerken.
Sinds de supply chains zijn verstoord door het virus zijn er wereldwijd relatief nog meer mijnbouwbedrijven op zoek naar deals met de Perth Mint, aldus Hayes.
De faciliteit ziet dat er ook een sterke vraag blijft naar gouden en zilveren munten in de V.S. en Europa.
Voor elke munt die we maken, zij het goud of zilver, zouden we er waarschijnlijk vijf of zes maal zoveel van kunnen verkopen, aldus Hayes.
De verkopen van gouden munten en baren bleek in maart 93.775 ounces te betreffen, het meest sinds 2013.
Het totaal aan goudverkopen kwam voor het eerste kwartaal neer op 164.995 ounces goud. Dat was 97,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.
Foto: Flickr