Ligt er goud in Fort Knox? (deel 1)

fort-knox-gold-2z8r3vmb

Als je spreekt over een ultrabeveiligde opslagplaats, dan denk je automatisch aan Fort Knox.

Dat is een legerpost in de Amerikaanse staat Kentucky, waar meer dan 5.000 ton van de complete Amerikaanse goudvoorraad van meer dan 8.100 ton goud is opgeslagen. De rest is ondergebracht in een kluis van de Fed in New York. De VS is hiermee een van de grootste goudbezitters ter wereld, maar de werkelijke omvang van de goudvoorraad staat ter discussie.

Hoe is het allemaal zover gekomen? Wel, toen president Franklin D. Roosevelt in 1993 beval om privébezit van goud buiten te wet te stellen, had de Fed opeens veel meer goud in zijn bezit dan gedacht. Zo werd Fort Knox geboren.

Dezer dagen zijn er heel wat samenzweringsverhalen rond Fort Knox. Heel wat mensen vermoeden zelfs dat Knox leeg is. Fort Knox werd immers voor het laatst officieel geïnspecteerd op 23 september 1974.

En zelfs daarna zijn de ‘inspecteurs’ zoals journalisten en enkele parlementsleden enkel toegelaten in de voorkamer om een foto te nemen van een handvol goudstaven. Sindsdien werd toegang tot de veronderstelde goudvoorraad van Knox steeds geweigerd.

Is er dus echt goud daar? Of is alles weg? Uitgeleend? Uitgegeven?

Hoewel de media en leden van het Congres in 1974 toegang kregen tot het fort om foto’s te nemen, dateert de jongste feitelijke audit van Fort Knox van 1953, vlak na het aantreden van president Eisenhower. En toen werd zelfs maar 5% van het goud op echtheid getest.

Volgens de Amerikaanse zender CNBC verzochten enkele Amerikaanse leden van het Congres, met inbegrip van de bekende Ron Paul, om toegang tot Fort Knox om de goudreserves te inspecteren en te bevestigen. De reden voor hun wantrouwen gaat terug tot 12 november 2009, toen China beweerde dat het een lading Amerikaans goud in ontvangst had genomen die uiteindelijk wolfram bleek te zijn.

Het antwoord van de Amerikaanse schatkist was een lange brief, die het volledige authentificatieproces van het goud uit de doeken deed: volgens dit rapport zou het 30 minuten duren om de goudinhoud van elke goudstaaf na te gaan, goed voor 350.000 manuren, waardoor maar liefst 400 mensen in totaal zes maanden aan de slag zouden moeten gaan.

Ron Paul was niet de enige die toegang vroeg tot de Amerikaanse goudreserves. Volgens Spiegel Online vroeg de Duitse Bundesbank al toegang sinds 2002. Hoewel hen dat werd geweigerd, beweert Der Spiegel dat Duitse parlementsleden voorstellen begonnen te doen voor het gebruik van het goud….

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]