De zilvermarkt met de grootste jaarlijkse omzet is hoogstwaarschijnlijk niet de CME in New York. En hoewel de Chinese markt steeds belangrijker wordt, met name voor fysiek zilver, is ze evenmin vandaag al de grootste…
De Londense OTC-markt, ondersteund door de LBMA, is de absolute nummer één als het gaat om handelsomzet.
Net zoals bij goud, wordt zilver vaak en in grote hoeveelheden enkel op papier verhandeld.
Londen is dus vooral een papieren markt, maar deze markt kan enkel functioneren zolang ook fysieke uitlevering een optie blijft. Daarom zijn de publiek gepubliceerde zilver stocks in Londen belangrijk.
Hoeveel zilver is er nog beschikbaar?
De LBMA publiceert maandelijks de totale zilvervoorraden in de Londense kluizen, en deze cijfers vertellen een duidelijk verhaal:
Dalende voorraden
De zilvervoorraden in de Londense kluizen dalen al sinds 2021 gestaag.
In de maand december 2024 zagen we een aanzienlijke daling van meer dan 23 miljoen ounces, wat neerkomt op een afname van 2,7% ten opzichte van de vorige maand.
Hoewel dit percentage op het eerste gezicht meevalt, aan het tempo van de maand december 2024 kunnen de resterende stocks theoretisch nog ongeveer drie jaar meegaan, is er toch meer aan de hand:
Lang niet al het zilver dat in Londen wordt geteld is immers beschikbaar voor levering op verzoek!
Een groot deel van het zilver in Londen kan wel worden geteld omdat het aanwezig is in de kluizen, maar het is tegelijkertijd duidelijk niet beschikbaar voor de fysieke markt:
65% van de totale gerapporteerde voorraad dient als rugdekking voor zilver-ETF’s. Enkel wanneer beleggers hun posities in die ETF’s zouden afbouwen, komt daar opnieuw een gedeelte van beschikbaar.
(of gaan ETF beleggers alternatief aan het kortste eind trekken wanneer de markt echt krap wordt?)
Een onbekend percentage van de voorraad in Londen, is bovendien gealloceerd voor individuele investeerders. Beleggers dus die hun fysiek zilver in Londen opslaan.
Zij zullen altijd ontegensprekelijk een claim hebben op specifiek zilver.
Laten we er vrij conservatief van uitgaan dat in totaal 70% van het zilver in de Londense kluizen niet direct beschikbaar is voor de fysieke markt.
De fysieke beschikbaarheid van zilver in Londen, is dus veel beperkter dan de ruwe cijfers op het eerste zicht doen vermoeden.
Toch moeten we de LBMA ook een compliment geven…
De bullion banks hebben tot vandaag de fysieke zilver- en goudvoorraden zonder meer goed weten te beheren.
In een markt die eigenlijk zonder twijfel krapper wordt, blijft de LBMA in Londen voorlopig normaal functioneren.
Naar de buitenwereld toe tonen ze geen stress en dat zien we ook terug in de prijs. Beide metalen zitten intussen in een haast ordelijke stierenmarkt, zonder wilde prijsschommelingen.
Maar hoe lang kan dit standhouden?
Londen lijkt nog voldoende zilver voorraad te hebben om 10 keer een maand zoals december 2024 op te vangen.
Maar sinds de top in voorraden in de zomer van 2021, verloor Londen al 353 miljoen ounces aan zilver. Die hoeveelheid kan niet nogmaals uit de kluizen worden gehaald, zoveel is zeker.
Wij analyseren de zilvermarkt nog steeds als volgt: Vandaag blijft zilver vooral een industrieel metaal, maar er loert een monetaire joker om de hoek!
Het gebruik van zilver in de industrie kon de afgelopen tien jaar met meer dan 50% toenemen!
Dit gebeurt terwijl het aanbod van zilver naar de markt, helemaal niet toenam.
Op dat gebied is het ook opmerkelijk dat ‘s werelds grootste zilverproducent, Mexico, in 2024 zelfs minder zilver wist te produceren dan in 2023! Ondanks de hogere zilverprijs!
Spaarders en beleggers
De grote joker voor de zilvermarkt echter, blijft voor ons de rol van zilver als edelmetaal.
Spaarders en beleggers hebben zilver nog helemaal niet herontdekt als veilige haven.
Mocht dit veranderen, dan kan de zilvermarkt op korte termijn volledig op zijn kop worden gezet.
Bedenk immers hoe de “grote” outflow uit de Londense kluizen in december een tegenwaarde had van ongeveer 700 miljoen dollar.
700 miljoen dollar is veel geld, maar dat valt toch absoluut in het niets in vergelijking met de bedragen die investeerders wereldwijd tot hun beschikking hebben.
Technologiegigant NVIDIA alleen al bijvoorbeeld is op de beurs vijfduizend maal meer waard dan die 700 miljoen dollar aan zilver…
Conclusie:
Het industriële verhaal knabbelt aan de bovengrondse zilvervoorraden, wij wachten daarnaast geduldig op die monetaire vraag naar fysiek zilver!
Hoe fysiek zilver aankopen?
De beste manier om zilver aan te kopen is via ons goud999safe platform voor fysiek edelmetaal.
Hier bent u na aankoop 100% juridisch eigenaar van fysiek edelmetaal dat veilig en volledig verzekerd wordt opgeslagen in Zwitserse kluizen.
U hoeft zich geen zorgen te maken over transport of veilige opslag. Bovendien kan u uw zilver op elk moment zelf eenvoudig verkopen in uw account. U kan achteraf zelfs nog steeds beslissen om uw aankoop zelf te bewaren.
Zilver zelf bewaren?
Houd er rekening mee dat de margeregeling in de hele EU binnenkort wordt afgeschaft.
Dit betekent dat nieuwe zilveren munten binnenkort met het standaard BTW tarief van 21% zullen moeten worden verkocht.
Echter, zolang de margeregeling nog van kracht is in België, kan u bij goud999 nog profiteren van gunstige BTW tarieven.
De beste manier om zilveren munten aan te kopen, de 1kg coin bars, hebben we sinds deze week ook weer beschikbaar!
De coin bars kan u hier vinden en zijn een efficiënte keuze voor investeerders die zilver in eigen beheer willen houden.
Tot binnenkort,
Het goud999 team