De grootste goudproducenten ter wereld zullen zich binnenkort moeten gaan verantwoorden of zij wel voldoende rekening houden met zaken als het milieu.
Mocht blijken van niet zouden ze zo maar geweerd kunnen worden van de Londense goudmarkt, dat jaarlijks goed is voor een handel ter waarde van 5,5 biljoen dollar.
Londense goudkluizen vertegenwoordigen een waarde van zo’n 300 miljard dollar. Dat mag de grootste goudreserve heten, op alle goudbezittingen van de Amerikaanse overheid na.
Het goud wordt aangehouden als fysieke steun voor populaire op de beurs verhandelde producten zoals de SPDR Gold Trust, de grootste goud-ETF.
Volgens nieuwe normen, die door de London Bullion Market Association worden ingevoerd, zullen bedrijven werkzaam in de goudsector aan een rits van nieuwe milieueisen moeten voldoen.
Zij zullen gegevens moeten verstrekken aangaande energieverbruik, vervuiling, watergebruik, koolstofemissies, gezondheid en veiligheid.
Mochten de bedrijven niet voldoen aan die nieuwe richtlijnen, die vanaf januari van kracht worden, dan dreigen ze van de LBMA’s Good Delivery List te worden afgehaald. Daarmee worden ze in feite geweerd van de Londense goudmarkt.
De London Metal Exchange, ’s werelds grootste handelsplatform voor industriële metalen, is ook van plan de komende weken verantwoordingsrichtlijnen te lanceren.
Bedrijven zijn al verplicht zich te houden aan de richtlijnen van de LBMA voor wat betreft goud dat niet afkomstig mag zijn uit conflictgebieden. Ze moeten ook zeker zijn dat het gewonnen goud geen verband houdt met het witwassen van geld, de financiering van terrorisme of schendingen van de mensenrechten, zoals kinderarbeid.
LBMA voorzitter Paul Fisher, een voormalig lid van de Bank of England’s Monetary Policy Committee: “For the sensible majority there’s no reason why gold couldn’t be a permanent part of a sustainable portfolio. That’s the mission. We need to make sure people know about that and that the industry is justifying that position”
Volgens Brilliant Earth, een producent van ethisch verantwoorde sieraden, genereert de goudwinning zo’n 20 ton giftig afval voor elke 0,333 ounce goud.
De Grasberg-koper- en goudmijn van Freeport-McMoran in Indonesië, ’s werelds grootste goudmijn, dumpt al 20 jaar het grootste deel van zijn afval in een lokale rivier. Kwik is daarbij een van de grootste boosdoeners in vervuiling van het plaatselijke milieu.
Hoewel dit volgens de Indonesische wetgeving legaal is, is dit uiteraard geen mooi voorbeeld. Verschillende milieugroeperingen bekritiseren de praktijken dan ook al jaren met succes. Bij veel investeringsfondsen staat het bedrijf op de zwarte lijst.
Bronnen: Financial Times
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”promo”]